Influenssarokotus ja diabetes

Influenssarokote on tehokkain tapa ehkäistä influenssaa, sen jälkitauteja ja kuolemia. Diabetesta sairastavalle suositellaan vuosittain influenssarokotusta.

​Influenssaa aiheuttavat influenssa A ja B virukset. Se on tavallista flunssaa voimakkaampi, vakavampi ja pitkäkestoisempi ylähengitystietulehdus. Influenssaan liittyy usein korkea kuume ja erilaisia yleisoireita kuten päänäsärkyä, lihakipuja ja yleiskunnon heikentymistä. Influenssatulehdus voi kestää jopa useita viikkoja.

Diabetesta sairastavalla insuliinin tarve lisääntyy ja verensokeri voi nousta huomattavan korkealle. Tablettihoitoinen voi tarvita insuliinipistoksia verensokerin hallintaan.

Insuliinihoitoinen joutuu lisäämään insuliiniannoksiaan sairaspäivien ohjeiden mukaan.

Influenssan jälkeen diabetesta sairastava on muita alttiimpi saamaan jälkitautina bakteeritulehduksen, esimerkiksi pokiontelotulehduksen, korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Rokotus vähentää myös riskiä sydän- ja aivoveritulpalle.

Kausi-influenssarokotteen ottaminen on suositeltavaa kaikille diabetesta sairastaville. Rokotukset alkavat loka-marraskuussa. Rokotteen saa maksutta omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

Päivitetty  3.5.2022

Kyllä