Metformiini

Metformiinia käytetään tyypin 2 diabeteksen ensisijaisena lääkkeenä.

Metformiini on ensisijainen lääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon, jos ruokavaliohoidolla, liikuntahoidolla ja laihduttamisella ei verensokeria saada normaaliksi ja tämä lääke on muuten sopiva. Metformiinia voidaan käyttää yli 10-vuotiaiden lasten ja aikuisten diabeteksen hoitoon. Metformiinia käytetään myös monirakkulainen munasarja oireyhtymän (PCO) hoitoon.

Metformiinia käytetään yksinään tai yhdessä muiden verensokeria alentavien lääkkeiden tai insuliinihoidon kanssa. Sitä on usealla eri kauppanimellä. Metformiinista ja muista diabeteslääkkeistä on tehty myös yhdistelmävalmisteita, jolloin samassa tabletissa on kahta tai kolmea eri lääkevalmistetta.

Haitarin otsikkotaso2
Metformiinin vaikutustapa

Metformiini vähentää maksan sokerintuotantoa, saattaa vähentää sokerin imeytymistä suolistosta ja lisätä aterian yhteydessä suolistohormoni GLP-1 (glukagon like peptidi) pitoisuutta ja vaikuttaa suoliston mikrobiomiin. Metformiini edistää laihtumista.

Metformiinin käyttö

Metformiini aloitetaan pienellä annoksella eli yksi 500–750 mg tabletti kerran päivässä, joko aamiaisen tai päivän pääaterian yhteydessä. Annosta lisätään 1–2 viikon välein. Tavallinen hoitoannos on yksi 1000 mg tabletti kahdesti päivässä aamupalalla ja pääaterialla. Osalle käyttäjistä sopiva lääkkeen oton ajankohta on iltapalalla.

Metformiini suositellaan otettavaksi ruokailun yhteydessä tai heti ruuan päälle mahdollisten vatsavaivojen vähentämiseksi. Tabletit niellään kokonaisena. Osa valmisteista voidaan puolittaa nielemisen helpottamiseksi.

Metformiini ei yksinään käytettäessä aiheuta liian matalaa verensokeria. Ruokamääriä ei pidä lisätä lääkkeen aloituksen jälkeen vaan mieluummin vähentää, jos on ylipainoa. Lääkkeen annosta ei tarvitse muuttaa ruokailun tai liikunnan mukaan.

Metformiinin voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Metformiinin käyttöön liittyvät rajoitukset

Metformiini poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Siksi sen annosta pienennetään mahdollisessa munuaisten vajaatoiminnassa. Metformiinia ei voi käyttää vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa.

Vakavien yleissairauksien, varjoainekuvausten ja suurten leikkausten yhteydessä lääke tauotetaan. Ikäihmisten eli yli 75-vuotaiden hoidossa noudatetaan erityistä varovaisuutta, koska heillä on usein muita sairauksia ja lääkehoitoja käytössään.

Kuumeisen vatsataudin ja oksentelun tai ripulin tai muusta syystä aiheutuvan elimistön kuivumistilan yhteydessä metformiini tauotetaan oireiden ajaksi.

Metformiini ei sovi runsaan alkoholin käytön kanssa.

Metformiinin mahdolliset haittavaikutukset

Tavallisin metformiinin haittavaikutus on erilaiset vatsavaivat kuten vatsakipu, vatsan löysyys, ripuli tai pahoinvointi. Haittavaikutuksia voi tulla erityisesti hoidon alkuvaiheessa tai jos lääkeannosta on lisätty nopeasti. Jotkut kokevat metallin makua suussa ja ruokahaluttomuutta.

Vatsavaivat ovat yleensä ohimeneviä tai helpottavat hoitoannosta pienentämällä. Joskus myös valmisteen vaihto toiseen kauppanimeen voi auttaa. Noin 10 prosentilla vaivat ovat niin hankalia, että he joutuvat lopettamaan metformiinin käytön.

Pitkäaikaisessa hoidossa metformiini voi vähentää B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta. B12-vitamiinin pitoisuutta mitataan verikokeesta muutaman vuoden välein. Ikäihmisellä kannattaa mitata pitoisuus jo ennen hoidon aloitusta, koska B12-vitamiinin puutetta on muistakin syitä mahdollinen. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hermo-oireita kuten jalkojen puutumista, pistelyä, tuntomuutoksia ja anemiaa. Tarvittaessa käytetään B12-vitamiinivalmistetta tablettina tai pistoksena.

tyypin 2 diabetes; metformiini

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021