Sokerinpoistajalääkkeet ja happomyrkytys

Sokerinpoistajalääkkeet lisäävät sokerin poistumista verestä munuaisten kautta virtsaan. Ne lisäävät hieman happomyrkytyksen riskiä.

Sokerinpoistajalääkkeet eli SGLT2-estäjät (sodium glucose transfer) ovat tyypin 2 diabeteksessa laajalti käytetty suun kautta otettava lääkevalmiste. SGLT2-estäjiä on käytetty myös insuliinihoidon lisähoitona.

SGLT-2 estäjät estävät glukoosin takaisinimeytymistä munuaista vereen, jolloin glukoosin erittyminen virtsaan lisääntyy ja verensokeri laskee. Ne voivat lisätä ketoaineiden muodostusta ja altistaa happomyrkytykselle, erityisesti jos käyttäjällä on insuliinipuutos. Happomyrkytys voi kehittyä ilman merkittävää verensokerin nousua, koska lääke poistaa ylimääräistä sokeria virtsaan.

Happomyrkytyksen riski sokerinpoistajia käyttävillä suurenee, jos henkilölle tulee tulehdustauti tai muu äkillinen insuliinitarpeen lisääntyminen, insuliinipumppuhoidossa insuliinin saannin keskeytyminen, insuliinipistoksia unohtuu tai hiilihydraattien vähäinen määrä aikaansaa ketoaineiden muodostusta. Pitkäkest​oinen urheilusuoritus, esimerkiksi maraton, tai runsaampi alkoholikäyttö voivat olla syy tauottaa lääke.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä