Sokerinpoistajalääkkeet ja happomyrkytys

Sokerinpoistajalääkkeet lisäävät sokerin poistumista verestä munuaisten kautta virtsaan. Ne lisäävät hieman happomyrkytyksen riskiä.

Sokerinpoistajalääkkeet eli SGLT2-estäjät (sodium glucose transfer) ovat tyypin 2 diabeteksessa laajalti käytetty suun kautta otettava lääkevalmiste. Osalla valmisteista on käyttöaiheena myös tyypin 1 diabeteksen hoito insuliinin lisähoitona.

SGLT-2 estäjät lisäävät sokerin takaisinimeytymistä munuaista vereen, jolloin sokerin erittyminen virtsaan lisääntyy ja verensokeri laskee. Ne voivat lisätä ketoaineiden muodostusta ja altistaa happomyrkytykselle, varsinkin jos insuliiniannoksia vähennetään liian paljon. Happomyrkytys voi kehittyä ilman merkittävää verensokerin nousua, koska lääke poistaa ylimääräistä sokeria virtsaan.

Happomyrkytyksen riski sokerinpoistajia käyttävillä suurenee, jos henkilölle tulee tulehdustauti tai muu äkillinen insuliinitarpeen lisääntyminen, insuliinipumppuhoidossa insuliinin saannin keskeytyminen, insuliinipistoksia unohtuu tai hiilihydraattien vähäinen määrä aikaansaa ketoaineiden muodostusta. Pitkäkestoinen urheilusuoritus, esimerkiksi maraton, tai runsaampi alkoholikäyttö voivat olla syy taukoon.

 

Kyllä

Päivitetty  15.1.2021