Diabetesta sairastavan raskauden ehkäisy

On tärkeää pitää huolta ehkäisystä silloin, kun raskaus ei vielä ole ajankohtainen. Perhesuunnittelu ja raskaustoivomukset kannattaa ottaa puheeksi diabeteksen  seurantakäynneillä.

Raskauden ehkäisyn periaatteet eivät olennaisesti eroa diabetesta sairastavalla muista. Valintaan vaikuttavat henkilön oman näkemyksen ohella naisen ikä, gynekologiset esitiedot, diabeteksen mahdolliset lisäsairaudet, ehkäisyn tarpeen kesto ja tulevat raskaussuunnitelmat. Ehkäisyn luotettavuus on tärkeää, koska erityisesti diabeteksessa raskauden tulisi olla suunniteltu.

  • Kondomi on monille oikein käytettynä hyvä ehkäisymenetelmä. Tilapäisissä seksisuhteissa sen käyttö on tärkeää tulehdusten ehkäisemiseksi.
  • Kun verensokeritasapaino on hyvä ja naisella ei ole merkittäviä diabeteksen lisäsairauksia, hän voi käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Niillä on kuitenkin hieman suurentunut laskimoveritulpan riski.
  • Minipillerit eli pelkkää keltarauhashormonia sisältävät pillerit ovat monelle hyvä valinta.
  • Kierukkaehkäisy on diabeteksessa monelle sopiva valinta. Myös synnyttämättömälle voidaan laittaa hormoni- tai kuparikierukka.
  • Sterilisaatio voi tulla kyseeseen, kun raskauden ehkäisyn lopullisuus on varmistunut.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä