Verensokerin tehoseuranta

Tehoseurannassa kirjataan tai tallennetaan verensokerin lisäksi myös siihen vaikuttavat tekijät.

Tehoseurannassa tehdään ateriaparimittaukset kaikilla aterioilla vähintään kolmen päivän ajan sekä ilta-aamu parimittaus. Siis verensokeri mitataan ennen ja noin 2 tuntia jälkeen aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan sekä nukkumaan mennessä. Käytännössä se tarkoittaa 6–9 mittausta vuorokaudessa.

Tehoseuranta kannattaa tehdä ennen vastaanottoa tai muuta tapaamista, jossa arvioidaan käytössä olevan hoidon toimivuutta. Samoin, jos aamun verensokeri on tavoitetasoalla, mutta sokerihemoglobiini HbA1c koholla, tehoseurannalla näkee mihin aikaan vuorokaudesta verensokeri pääsee nousemaan liikaa.

Verensokerin mittaustulosten lisäksi on siksi hyvä ainakin jaksoittain ja ennen vastaanottoa merkitä muistiin vähintään kolmelta päivältä:

  • verensokerin lääkehoito ja insuliinihoitoisella insuliiniannokset
  • aterioiden hiilihydraattimäärät
  • jos hiilihydraattien arviointi ei ole tuttua, kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa esimerkiksi kolmen päivän ajan
  • liikunta, sen laji ja teho esimerkiksi + / ++ / +++
  • matalan verensokerin tuntemukset
  • sairaspäivät tai muuten normaalista poikkeavat tilanteet.

Verensokerin tehoseuranta auttaa tulkitsemaan mittaustuloksia suhteessa käytössä olevaan hoitoon, ruokailuun, liikuntaan ja vaihteleviin päivärytmeihin tai muihin verensokeriin vaikuttaviin asioihin. Omamittausten tarkoituksenahan on pohtia, mitä tulos tarkoittaa diabeteksen hoidon kannalta.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä