Verensokerin mittaus muualta kuin sormenpäästä

Vaihtoehtoisia näytteenottokohtia ovat peukalon tyvi kämmenen sivussa tai käsivarsi. Alaraajoista ei suositella näytteen ottoa. 

Kun sormia käytetään esimerkiksi soittamiseen, elintarvikkeiden käsittelemiseen ilman suojakäsineitä tai työhön, jossa kädet likaantuvat, näyte voi olla tarpeen ottaa muualta kuin sormista. Mittaus muualta kuin sormenpäistä saattaa olla tarpeen myös silloin, kun sormet ovat poikkeuksellisen arat, sormien verenkierto on huonoa tai sormenpäiden iho on kovettunut.

Tavallinen vaihtoehtoinen kohta on peukalon tyvi kämmenen sivussa, käsivarret, harvemmin korvan nipukka. Pistoslaitteissa on näitä vaihtoehtoisia näytteenottokohtia varten vaihdettava kärkiosa.

Vaihtoehtoisista kohdista ei mitata silloin, jos epäilee verensokerin olevan liian matala. Vaihtoehtoisilta alueilta mitattuna verensokerin muutos näkyy hitaammin kuin sormenpäästä mitattuna. Jos verensokeri on nopeasti nousemassa tai laskemassa esimerkiksi ruuan tai ateriainsuliinin pistämisen jälkeen, tulos vaihtoehtoisista kohdista ei ole niin tarkka. Runsas käsivarren karvoitus pitää ajaa pois ennen näytteenottoa.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä