Insuliinien pistäminen

Insuliinin pistäminen on yleensä teknisesti helppoa näppärillä insuliinikynillä.

 
 

Insuliinin pistämisen tekniikkaa harjoitellaan alussa hoitajan ohjauksessa. Tavoitteena on, että jatkossa pistäminen onnistuu omatoimisesti.

Haitarin otsikkotaso2
Valmistelu

Insuliinivalmiste tarkastetaan silmämääräisesti. Kirkkaassa insuliinissa ei saa olla samentumia, hiutaleita tai verta. Tarkistetaan voimassaoloaika ja että ampulliin ei ole päässyt ilmaa ja kynä on ehjä. Kirkasta insuliinia ei tarvitse sekoittaa ennen pistämistä.

Insuliinivalmiste, joka on samea, sekoitetaan huoneenlämpöisenä rauhallisesti kääntelemällä kynää vähintään kymmenen kertaa kunnes väri on tasainen.

Tarkistaminen

Neula kiinnitetään kohtisuoraan kynään. Molemmat neulan suojukset poistetaan. Insuliinin virtauksen tarkistamiseksi kynästä annostellaan 1–2 yksikköä insuliinia, kunnes nähdään insuliinipisaran tulevan neulan kärkeen. Jos näin ei tapahdu, vaihdetaan neula.

Tarkistamisen yhteydessä saa poistettua ilmakuplat pitämällä kynää pystyssä mäntää painaessaan. Jos ilman poistamisen ja neulan vaihtamisen jälkeenkään ei neulan kärkeen tule insuliinia, vaihdetaan kynä uuteen.

Annoksen asettaminen

Insuliiniannos valitaan kynään kääntämällä kynän päästä. Annosteluikkunasta näkyy asetettu annos.

Pistoskohdan valinta

Pistoskohtaa ei tarvitse puhdistaa ellei ole erityisestä syystä ohjattu näin tekemään. Kun pistoskohta valitaan, huomioidaan samalla pistosalueen riittävän laaja käyttö. Insuliinia ei pistetä arpikudokseen, kovettumiin, luomiin tai mustelmiin. Tatuoituun kohtaan pistämistä on myös hyvä välttää.

Iho poimulle

Ihopoimu nostetaan kevyesti peukalon ja etusormen väliin. Poikkeuksena tästä lyhyellä 4 mm insuliinikynän neulalla voi pistää myös ilman poimua kohtisuoraan. Neula painetaan ihopoimuun yleensä kohtisuoraan.

Insuliinin annostelu

Mäntä painetaan rauhallisesti pohjaan ja sen jälkeen pidetään neula paikallaan 10 sekunnin ajan. Sormet irrotetaan poimusta ja neula nostetaan pois. Sormella voi painaa pistoskohtaa hetken. Kun pistäminen on tehty rauhallisesti, ei haittaa vaikka iholle olisi tullut pisara insuliinia tai verta.

Kun koko annos on annosteltu, niin kynän annosteluasteikko nollaantuu.

Käytetty neula otetaan pois

Lopuksi neula otetaan pois kynästä ja laitetaan neula-astiaan. Insuliinikynä säilytetään ilman neulaa. Jos neulaa ei poisteta, insuliinia voi tihkua neulasta ja se voi tukkeutua. Neulan kautta pääsee myös ilmaa insuliinikynään.

Diabetes; insuliini; pistoshoito

Kyllä

Päivitetty  30.4.2021