Tietoa matkustamisesta ja diabeteksesta

Diabetes ei rajoita matkustamista, kunhan huolehditaan diabeteksen hoitoon liittyvistä perusasioista.

Matkalla ruokailut, päivärytmi ja liikunta poikkeavat usein normaalista, joten muutokset hoidossa voivat olla tarpeen. Tämän vuoksi verensokerin omaseuranta on erityisen tärkeää.

Jos matkustaa vain muutaman kerran vuodessa, kyse on niin lyhyestä ajasta, ettei ihanteelliseen verensokeritasoon pyrkiminen ole välttämätöntä. Tällöin verensokeri voidaan insuliinihoidossa pitää matkan aikana turvallisuussyistä hieman normaalia korkeammalla tasolla.

Matkustamiseen kannattaa valmistautua ajoissa ja tehdä etukäteen suunnitelma perehtymällä matka-aikatauluihin, kohdemaahan vaadittaviin rokotuksiin sekä diabetesta sairastavan matkustamiseen liittyviin erityiskysymyksiin.

Lentokentän turvatarkastuksessa ilmoita tarkastajalle etukäteen, jos sinulla on pumppu tai sensori kiinnitettynä. Voit mennä insuliinipumpun ja glukoosisensorin kanssa metallipaljastimen läpi, mutta et vartaloskannaukseen eikä niitä saa laittaa läpivalaisuhihnalle.

Aikavyöhykkeen mahdollisen muuttumisen lisäksi on hyvä etsiä tietoa kohdemaan lämpötilasta ja yleisistä olosuhteista. Esimerkiksi insuliinin säilytysmahdollisuudet ja lämpimän ilmaston vaikutukset insuliinin tehoon on hyvä tiedostaa jo matkaa suunnitellessa. Suunnittele etukäteen ja pyydä tarvittaessa neuvoja äkillisen sairastumisen, esimerkiksi turistiripulin tai kuumesairauden, varalle.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä