Jalkojen riskiluokka 3 diabeteksessa

Diabeteksen jalkahaavan riskiluokka 3 lisää diabeteksen jalkahaavan riskin yli kymmenkertaiseksi.

Jos jaloissasi on suojaavan tunnon puutos taiheikentynyt verenkierto ja sinulla on tai on ollut aikaisemmin jalkahaava, kuulut jalkahaavan riskiluokkaan 3. Tähän ryhmään kuuluvat myös ne, joille on tehty amputaatio diabeteksen vuoksi sekä vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat. Riskisi pitkäaikaiseen diabeteksen jalkahaavaan on yli kymmenkertainen verrattuna henkilöön, jolla ei ole näitä muutoksia jaloissaan.

Toimintaohjeet riskiluokkaan 3 kuuluville:

  • Haavan uusiutumisen riski on suuri. Ellet tiedä, selvitä yhdessä ammattilaisen kanssa, mitkä olivat ne syyt, jotka johtivat aikaisempaan haavaan tai amputaatioon.
  • Jalkojen omahoidosta huolehtiminen ja päivittäinen jalkojen tutkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
  • Lisäsairauksien etenemisen estäminen on mahdollista hyvällä diabeteksen hoidolla ja pitämällä verensokerin lisäksi verenpaine ja veren kolesteroli kunnossa ja lopettamalla -mahdollinen tupakointi.

Haavan umpeutumisen tai amputaation jälkeen kävelyysi, jalkojen rakenteeseen ja nivelten toimintaan on voinut tulla huomattavia muutoksia. Näiden vuoksi tarvitset mahdollisesti erilaisia apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varpaiden asennon korjaajia ja suojia. Muutostarpeet jalkineisiin tai erityisjalkineiden hankinta ovat mahdollisia.

Tarvitset jalkaterapeutin tai diabeteksen hoitoon perehtyneen jalkojenhoitajan säännöllistä seurantaa. Käyntien määrä riippuu jalkaongelmien laadusta ja siitä, miten pystyt itse huolehtimaan jaloistasi.

Diabetes; haava; jalat; jalkaterä; riski

Kyllä

Päivitetty  26.4.2021