Ohjeita suun omahoitoon diabeteksessa

Näillä ohjeilla pidät suun ja hampaat paremmassa kunnossa.

Hampaiden harjauksessa tavoitteena on saada puhdistettua erityisesti ienrajoihin kertyvä bakteeripeite, joka aiheuttaa ikenen tulehtumisen ja hampaita kiinnittävien kudosten menetystä. Myös hampaiden reikiintymisen kannalta bakteeripeitteiden poisto on välttämätöntä.

Sähköhammasharjalla on tutkimusten mukaan saatavissa paras tulos hampaiden puhdistuksessa, mutta käsiharjakin käy, mikäli se on miellyttävämpi. Tärkeintä on osata käyttää harjaa tarkoituksenmukaisesti. Harjatessa puhdistetaan ienrajat. Hammasväliharjalla tai hammaslangalla käydään läpi hampaiden välit päivittäin.

Haitarin otsikkotaso

2
Käytä fluorihammastahnaa

Fluorihammastahna on ehdottoman tärkeä reikiintymisen ehkäisyssä. Nuorilla hampaiden reikiintyminen tapahtuu yleensä hampaan kruunuosassa ja ienrajoissa, vanhemmilla ihmisillä esiintyy lisäksi hampaan juuren karioitumista. Juuret ovat mahdollisesti paljastuneet kiinnityskudossairauden vuoksi.

Hammaslääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä korkeamman fluoripitoisuuden sisältävää hammastahnaa reikiintymisen pysäyttämiseen ja ehkäisemiseen.

Syö säännöllisesti, vältä napostelua ja juo janoosi vettä

Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen vähentävät happohyökkäyksiä. Happamat juomat, mukaan lukien tuoremehu, happamat energiajuomat ja light -limpsat puolestaan lisäävät happohyökkäystä.

Hyvä sokeritasapaino

Korkea verensokeri välittyy suuhun ja edistää reikiintymistä ja suun tulehduksia. Ajoittaista liian matalaa verensokeria on insuliinihoidossa vaikea välttää ja sitä voi joutua korjaamaan useamman kerran viikossa sokeripitoisella syötävällä tai juotavalla. Tällöinkin happohyökkäystä voi katkaista ksylitolituotteilla.

Suun limakalvon ongelmat

Mikäli on ongelmia suun limakalvoilla, esimerkiksi aftoja tai punajäkälää, valitaan hammastahna, jossa ei ole vaahtoavia ainesosia. Punajäkälän esiintyminen on yleisempää diabetesta sairastavilla. Hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa valitaan sopivat hoitotuotteet.

Suuhuuhteet

Desinfioivia suuhuuhteita ei tulisi käyttää pitkäaikaisesti. Ne häiritsevät suun luontaista suojaavaa bakteerikantaa.

Älä tupakoi tai käytä nuuskaa

Haitallisten yleisterveyteen, erityisesti verisuoniterveyteen, kohdistuvien vaikutusten lisäksi tupakointi lisää hampaiden kiinnityskudostulehduksen riskiä ja vaikeusastetta sekä heikentää paranemista, vaikka bakteeripeitteet poistettaisiin.

Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita, ienmuutoksia ja hampaiden värjääntymistä. Ikenet voivat vetäytyä ja tulehtua sekä juuripinnat paljastua. Lisäksi nuuskaan saatetaan lisätä sokeria.

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää ja hammashuollon ammattilaiset tarjoavat tukea vähentämiseen tai lopettamiseen.

Kuiva suu

Kuivan suun hoitoon on saatavilla kosteuttavia suihkeita, suuhuuhteita ja geelejä, joita voi levittää kuiville aroille limakalvoille. Myös ruokaöljystä voi olla apua. Lisääntyneeseen janon tunteeseen tulisi nauttia vain vettä. Sokerittomatkin mehut tai hapotetut juomat ovat hampaille haitallisia.

Käytä ksylitolia

Ksylitoli estää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua ja katkaisee happohyökkäyksen. Aterian ja välipalan jälkeen on hyvä pureskella tai imeskellä muutaman minuutin ajan ksylitolipurukumia- tai pastillia.

Säännöllisesti tarkastukseen

Diabetesta sairastavan tulisi käydä säännöllisesti suun tutkimuksessa ja hoidossa. Tarkastusväli vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Suurin osa käy hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla puolivuosittain. Ammattilaisen kanssa valitaan yksilöllisesti sopivat kotihoitovälineet ja opetellaan niiden käyttö.

Diabetes; omahoito; suun terveys; diabeteksen hoito

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021