Mikä on insuliinipumppu?

Insuliinipumppu on laite, jota käytetään insuliinin annosteluun joko letkun ja kanyylin kautta tai letkuttomasti. Pumpun annostelu säädetään yksilöllisesti.

Insuliinipumppu on hiukan tietokonehiirtä pienikokoisempi laite. Se syöttää pikainsuliinia ihonalaiseen rasvakudokseen ohuen muoviletkun ja ihoon kiinnitettävän muovikanyylin kautta. Itse pumppua voi pitää esimerkiksi taskussa tai öisin yöpöydällä. On myös letkuttomia pumppuja, joita ohjataan kaukosäätimellä.

Ihon alle vatsalle, reiteen, olkavarteen tai pakaran yläosaan asetettu kanyyli tai letkuton pumppu vaihdetaan itse kolmen päivän välein. Pumpun insuliinisäiliö täytetään ja vaihdetaan itse 3-6 päivän välein. Joihinkin pumppumalleihin voi linkittää glukoosisensorin, jolloin sensorin mittaukset siirtyvät suoraan pumppuun.

Pumppuun säädetään yksilöllinen insuliinin annostelunopeus (eli basaali). Syöttönopeutta eli insuliiniannosta voi vaihdella tunneittain - mutta yleensä on käytössä muutama eri jakso vuorokaudessa. Tällä ns. perussyötöllä korvataan pistoshoidossa käytettävä pitkävaikutteinen insuliini. Perussyöttöä voi pienentää esimerkiksi liikunnan ajaksi tai lisätä stressitilanteissa. Aterian yhteydessä tai verensokerin tilapäiseen korjaamiseen otetaan erikseen lisäannos (eli bolus) samaa pikainsuliinia pumpun painikkeella, kaukosäätimellä tai erillisellä pumpun hallintalaitteella.

Insuliinipumpun avulla pystytään parhaiten jäljittelemään haiman normaalia insuliinineritystä. Insuliinin annostelutarkkuus on merkittävästi suurempi kuin pistoshoidossa. Pumpulla pystytään joustavasti ja nopeasti muuttamaan perusinsuliinin annostelua erilaisissa tilanteissa yksilöllisen tarpeen mukaisesti​.

Insuliinipumppuhoito

Kyllä

Päivitetty  17.5.2022