Insuliinien pistämisen haasteita

Insuliinin pistämisen haasteena voi alkuun olla pistospelko tai -kipu. Pistäminen voi olla vaikeaa myös silloin, jos käsien motoriikka tai näkökyky ovat heikentyneet.

​Hoitovälineiden valinnalla voi saada helpotusta pistämiseen. Yhdessä oman hoitajan kanssa mietitään sopivat välineet ja apukeinot silloin kun insuliinihoidon toteuttamisessa on haasteita. Pistämiseen kannattaa varata aikaa ja rauhallinen ympäristö.

Sairastumisen alkujärkytyksen takia voi pistämisen oppimiseen mennä aikaa, tai voi unohtaa sen mitä vastaanotolla on kerrottu. Myös oppimistavat ja tarvittava aika ovat yksilöllisiä. Tärkeää on, että kertoo kokemistaan vaikeuksista omalle hoitajalle ja lääkärille.

Haitarin otsikkotaso2
Pistospelko ja kipu

Pistopelkoa kokee suurin osa insuliinihoitoa aloittavista. Alkuvaiheen jännittämisen jälkeen pelko yleensä lievittyy. Pistospelosta ja kivusta kannattaa kertoa jo alussa hoitajalle ja miettiä yhdessä keinoja niiden lievittämiseen. Vaihtoehtona voi olla ”pistosportti” tai turvakynäneulat.

Nykyiset insuliinikynän neulat aiheuttavat aikaisempaa vähemmän pistoskipua. Neulat ovat ohuita ja pieniä. Silti insuliinin pistäminen voi aiheuttaa kipua. Kipua tulee herkemmin, jos pistää useamman kerran samalla neulalla tai pistos jää ihon pintakerrokseen tai menee syvemmälle lihakseen. Jossain ihon kohdissa pistäminen voi kaikesta huolimatta aiheuttaa kipua enemmän. Pistospaikan valinnalla samoin kuin neulan valinnalla voi pistoskipua lievittää.

Käsien toiminta

Käsien heikentynyt motorikkaa voi haitata siten, ettei kynästä saa kunnollista tukevaa otetta tai käden voima ei riitä männän painamiseen. Kynän pitämiseksi tukevasti kädessä voi apuvälineistä olla apua, joten kannattaa kysyä hoitajalta apua. Itsellään jo käytössä olevia apuvälineitä kannattaa hyödyntää. Kokeilemalla löytyy se pistosväline, jolla on helpointa pistää. Tästä kaikesta huolimatta voi kuitenkin tarvita insuliinin pistämiseen toisen apua. Tärkeää silloinkin on itse tietää, miten insuliini pistetään.

Heikentynyt näkö

Näkövammaisella apuna pistämisessä voi olla insuliinikynä, jossa annoksen valinnassa auttaa yksikön välein kuuluvat naksahdukset. Insuliinipaketeissa on pistekirjoitusta, osassa insuliinikynissä on valmiiksi sormin tunnistettavat merkinnät.

Jos käytössä on useampi insuliinikynä, niiden erottaminen erilaisilla pinnalle liimattavilla teipeillä tai muulla materiaaleilla voi olla avuksi. Muita apuvälineitä ovat esimerkiksi insuliinineulan poistaja tai neulankatkaisia.

Pistoksen unohtelu

Unohtaminen ajoittain on inhimillistä. Jos pistoksen unohtaminen aiheuttaa haasteita turvalliseen insuliinihoidon toteuttamiseen, voi hoitajan kanssa yhdessä arvioida, onko esimerkiksi muistitoiminnoilla varustetusta kynästä apua. Käytännössä voi kokeilla itselle sopivia muistikeinoja tai insuliinin pistosajan ja annoksen merkitsemisemistä muistiin ja muistutuksen asettamista verensokerimittariin tai puhelimeen.

Muistisairaan henkilön turvalliseen insuliinin pistämiseen ja insuliinihoidon turvalliseen toteuttamiseen tarvitaan aina toisen ihmisen tukea.

Suuret insuliinin kerta-annokset

Esitäytetyistä insuliinikynistä voi kerta-annostella valmistajan ohjeen ja käytetyn kynän mukaan enintään 80–160 yksikköä. Ison kerta-annoksen voi halutessaan jakaa ja annostella kahdessa erässä kahteen pistoskohtaan heti peräkkäin samalla neulalla. Pistos voi tällöin olla helpompi ja miellyttävämpi.

Isoilla insuliiniannoksilla kannattaa käyttää vahvempia insuliinilaatuja. Suomessa myytävien insuliinivalmisteiden vahvuudet ovat 100, 200 ja 300 yks/ml.

Diabetes; insuliini; pelko; pistoshoito

Kyllä

Päivitetty  30.4.2021