Terveyttä edistävät ruokavalinnat diabeteksessa

Diabetesta sairastavalle sopii laadultaan samanlainen ruoka, jota suositellaan koko väestölle. Tavoitteena on verensokerin hoito, painonhallinta ja sydänterveyden edistäminen.

​Diabetesta sairastavan ruokavaliosuositukset mahdollistavat yksilöllisen ruokavalion koostamisen varsin väljästi energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan jakauman osalta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota vaan sopivan ruokavalion voi koota usealla eri tavalla henkilökohtaisten mieltymysten,  oma terveydentila/ sairaudet huomioiden. 

Syömisessä kiinnitetään huomiota ateriarytmiin, ruoan kokonaismäärään ja siitä saatavaan energiaan sekä hiilihydraattien, valkuasisen ja rasvan laatuun. Suuntaa antavat ruokakolmio ja lautasmalli.

Haitarin otsikkotaso2
Ateriarytmi

Valveillaoloaikana on hyvä syödä noin 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi sisältää yleensä aamiaisen, lounaan ja päivällisen ja tarpeen mukaan 1–2 välipalaa. Tämä auttaa hallitsemaan ateriakokoja, pitämään verensokerin tasaisempana päivän mittaan ja on hyödyksi myös painonhallinnassa.

Ruoan kokonaismäärä

Ruoan kokonaismäärä suhteutetaan energiankulutukseen. Ylipainoisella ruokamäärän ja siitä saatavan energian tulisi olla sellainen, että paino kääntyy laskuun. Päivittäinen 500 kilokalorin nettovähennys alentaa painoa noin 2 kg kuukaudessa.

Ruoan laatu

Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa aterioiden verensokerivaikutukseen ja sydänterveellisyyteen. Sydänterveyden kannalta pehmeää rasvaa suosivat valinnat, täysjyvävilja, juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät kuidun lähteinä sekä vähäsuolaisuus ovat keskeisiä.

Sydänmerkki auttaa valitsemaan sydänterveellisiä valmisteita kussakin tuoteryhmässä.

Erilaisten syömisten vaikutusta omaan verensokeriin, verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin ja painoon voi itse arvioida verensokerin omamittauksilla tai glukoosisensoroinnilla, verenpaineen mittauksella, veren rasva-arvojen ja painon seuraamisella.

Mihin olet ruokatottumuksissasi tyytyväinen ja mihin kaipaat kohennusta?

Diabetes; diabeteksen hoito; ruoka; ruokavalio

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021