Hiilihydraattien lähteitä

Tampereen Diabetesyhdistys on tehnyt opaslehtiset hiilihydraattien lähteiden tunnistamiseksi useammalla kielellä.

​​​​​Haitarin otsikkotaso​​​​
​​2​
​​​Hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita

Kuvassa on ruokia ja välipaloja jotka sisältävät hiilihydraatteja. Sokeri, hunaja, makeiset, leipä ja leivonnaiset, puurot, murot ja myslit, maitotuotteet ja jäätelö, palkokasvit, peruna, riisi, pastat ja maissi, marjat, hedelmät ja mehut sisältävät hiilihydraatteja.

​Noin 10 grammaa hiilihydraatteja sisältäviä annoksia

Kuvassa on ruokia ja välipaloja, jotka sisältävät 10 g hiilihydraattia. Esimerkiksi 2 dl maitoa, maustamatonta viiliä tai jugurttia, 1 dl sokerillista jugurttia, yksi noin 100 g painoinen hedelmä tai puolikas banaani, 2-3 dl marjoja, 1 dl muroja, 1 dl puuroa, yksi noin 20 g painava leipäviipale, puolikas karjalanpiirakkaa, yksi kanamunan kokoinen peruna, yksi näkkileipä, vajaa 1 desilitra riisiä, pastaa tai perunamuusia ja 1 dl jäätelöä sisältää noin 10 g hiilihydraattia.

​Elintarvikkeita, joissa ei ole hiilihydraatteja

Kuvassa on ruokia ja välipaloja, jotka eivät sisällä hiilihydraatteja. Esimerkiksi kala, broileri, munat, liha, levitteet ja öljyt, juustot, kahvi, tee, sokeroimaton light mehu, kasvikset ja pähkinät eivät sisällä merkittävästi hiilihydraatteja

Vastaavat kuvat ovat myös saatavissa ruotsiksi, englanniksi, viroksi, venäjäksi ja arabiaksi Tampereen Diabetesyhdistyksen verkkosivulta:

Diabetes; hiilihydraatit; ruokavalio; syöminen

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021