Verenpaineen elintapahoito diabeteksessa

Kohonnutta verenpainetta voi ehkäistä ja hoitaa omilla elintavoillaan ja  ruokailu- ja liikuntatottumuksillaan. 

​Ihanteellinen verenpaineen taso ilman lääkehoitoa on useimmilla yläpaine < 120 ja alapaine < 80 mmHg (millimetriä elohopeaa). Jo tämän ylittävällä tasolla kannattaa kiinnittää huomiota verenpaineeseen vaikuttaviin elintapoihin. Jos verenpaine on pysyvämmin 140/90 mmHg tai enemmän, niin kyseessä on kohonnut verenpaine. Kohonneen verenpaineen hoidon perusta on elintapahoito ja tarpeen mukainen lääkehoito sekä verenpaineen omaseuranta.

Verenpaineeseen vaikuttavia tärkeimpiä muutettavissa olevia elintapatekijöitä ovat liiallinen suolan saanti, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikkuminen ja ylipaino. Myös lakritsin ja muiden lakritsiuutetta sisältävien tuotteiden syöminen sekä unihäiriöt voivat nostaa verenpainetta.

Runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio ja kuidun saannin lisääminen alentavat kohonnutta verenpainetta.

Diabetes; Diabetes ja kohonnut verenpaine; elintapahoito; kohonnut verenpaine; verenpaine

Päivitetty  27.5.2021