Rasva-aineenvaihdunnan lääkehoito diabeteksessa

Jos diabetesta sairastavan veren rasvojen hoitotavoitteita ei saavuteta elintapahoidolla 3–6 kuukauden kuluessa, on syytä aloittaa lääkehoito.

​Vakuuttavin tutkimusnäyttö valtimosairauden ehkäisystä ja jo todetun valtimosairauden etenemisen hidastamisesta on saatu statiineista. Statiinihoito pienentää diabetesta sairastavien kuolleisuutta ja valtimosairauksiin sairastuvuutta. Jo olemassa olevat valtimokovettumat voivat pienentyä, kun LDL-kolesterolipitoisuus laskee tasolle 1,8 mmol/l tai sen alle.

Valtimosairaustapahtumat vähenevät diabetesta sairastavilla LDL-kolesterolipitoisuuden 1 mmol/l:n pienenemää kohti noin 20 prosenttia.

Kolesterolilääkitys on yleensä pysyvä lääkitys, ellei siitä ole haittavaikutuksia. Hoitava lääkäri arvioi yksilöllisesti nuorten (< 40 vuotta) henkilöiden lääkehoidon tarpeen.

Metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen rasva-aineenvaihdunnan häiriössä, jolle on tyypillistä plasman suuri triglyseridipitoisuus ja pieni HDL-kolesterolipitoisuus, ensisijainen lääke on statiini. Jos statiini ei sovi, myös etsetimibi tai joskus fibraatti tulevat kyseeseen.

Myös resiinien, fibraattien, etsetimibin ja evolokumabin hyödyistä on tutkimusnäyttöä, mutta nämä lääkkeet ovat toissijaisia. Niiden käyttöä harkitaan yksilöllisesti.

Kela myöntää lipidilääkitykselle alemman erityiskorvauksen (65 %), jos henkilö sairastaa sepelvaltimotautia tai vaikeaa periytyvää rasva-aineenvaihdunnan häiriötä.

Voit lukea tarkemmin kolesterolilääkkeistä Sydänliiton sivuilta ja Dyslipidemiat Käypä hoito suosituksesta:

tyypin 2 diabetes; tyypin 1 diabetes; lääkehoito; kolesterol; rasva-aineenvaihdunnan häiriöt; dyslipidemia

Kyllä

Päivitetty  16.4.2021