Lisätutkimukset narkolepsian toteamisessa

Aina narkolepsian toteaminen ei ole suoraviivaista. Joskus voidaan käyttää lisätutkimuksia varmentamaan diagnoosia, tai tutkimuksia voidaan joutua toistamaan.

Narkolepsiaan liittyvät kyselylomakkeet

Erilaisia vireystasoa mittaavia ja narkolepsian seulontaan tarkoitettuja kyselylomakkeita on useita, kuten Epworthin uneliaisuusasteikko ja Ullanlinnan narkolepsia-asteikko.

Epworthin uneliaisuusasteikon löydät mm. täältä:

Selkäydinnestenäyte narkolepsian toteamisessa

Joskus narkolepsiadiagnoosin varmistaminen tai poissulkeminen vaatii selkäydinnestenäytteen eli likvorin ottamista oreksiinipitoisuuden määrittämiseksi. Näyte otetaan ohuella neulalla alaselästä alueelta, jossa selkäydintä ei enää ole, joten selkäytimen vaurioitumisen vaaraa toimenpiteessä ei ole. Näyteneula on ohuempi kuin verinäytteenottoneula ja selän alueella tuntoaisti ei ole niin herkkä kuin esim. kyynärtaipeen alueella. Osalle, noin yhdelle viidestä, saattaa tulla toimenpiteen jälkeen pystyasennossa pahenevaa päänsärkyä, joka paranee lähes aina itsestään muutamien päivien kuluessa.

HLA-verikoe narkolepsian toteamisessa

Narkolepsialle altistava HLA-tyyppi voidaan määrittää verikokeesta. Tutkimuksella voidaan lähinnä melko luotettavasti poissulkea tyypin 1 narkolepsia, sillä sitä sairastavista yli 98%:lla on tämä HLA-tyyppi. Sen määritys ei kuitenkaan yksin riitä narkolepsian toteamiseen, sillä sama HLA-tyyppi löytyy noin 20-25%:lta suomalaisia.

Edellinen sivuTakaisin alkuun

Päivitetty  20.5.2021

Kyllä