Aivojen käyttämisen vaikutus muistisairausriskiin

Sellaista aivojen harjoitteluohjelmaa, jolla voisi estää muistisairauteen sairastumisen, ei valitettavasti ole. Aivojen sisäiset verkostot kuitenkin vahvistuvat aivoja käyttämällä.

Monipuolinen aktiivisuus koko elämän ajan kehittää aivoja

Aivojen hyvän toimintareservin tiedetään suojaavan muistisairauksilta. Aivojen sisäiset verkostoyhteydet vahvistuvat ja monipuolistuvat, kun niitä käytetään säännöllisesti ja pitkäaikaisesti. Tehokkaimmin reserviä ja verkostoja voi kasvattaa nuorena, mutta se onnistuu läpi elämän, vaikkakin iäkkäänä hieman vähemmän tehokkaasti.

Aivojen monipuolinen ja tehokas käyttö ylipäätään parantaa aivoterveyttä. Sosiaalinen aktiivisuus, uusien asioiden opettelu ja erilaiset aivoja aktivoivat harrastukset ja liikunta suojaavat aivoja.

Aivotreeni ei estä muistisairauden syntymistä

Aivotreenin eli omatoimisen kognitiivisen harjoittelun vaikutuksesta aikuisen henkilön käytännön toimintakykyyn ei ole kattavaa tutkimusnäyttöä. Myöhemmällä iällä aloitetulla kognitiivisella harjoittelulla ei myöskään tiedetä olevan muistisairauksia ehkäisevää vaikutusta tai vaikutusta jo todetun muistisairauden kulkuun.

Aivotreeni voi kuitenkin olla mukavaa ajanvietettä ja tarjota onnistumisen kokemuksia. Pelit, sudokut ja muu "aivojumppa" eivät ole haitallisia, joten niillä voi huoletta halutessaan haastaa itseään terveydentilasta riippumatta.

seniori; iäkäs; vanhus; dementia; muistisairaus; aivot

Kyllä

Päivitetty  23.1.2023