Lääkärin tutkimus, muistitestit ja verikokeet muistivaikeuksien selvittelyssä

Lääkäri arvioi muistisairauden mahdollisuutta haastattelemalla, tutkimalla sekä muistitestien ja verikokeiden avulla.

Lääkärin tekemä tutkimus on tärkeä muistisairauden selvittämisessä. Vastaanotolla lääkäri arvioi muistia, keskittymis-, arvostelu- ja päättelykykyä, puheen ymmärtämistä ja tuottamista sekä psyykkisiä oireita haastattelulla ja tekemällä neurologisen statustutkimuksen.

Tutkiessaan lääkäri kiinnittää huomiota yleissairauksien merkkeihin sekä neurologisiin löydöksiin, kuten toispuolioireisiin, Parkinsonin taudin oireisiin, kävelyyn, hahmottamiseen, heijasteisiin ja tahdonalaisiin ja tahdottomiin liikkeisiin.

Lääkärin käytettäväksi on hyvä tuoda ajan tasalla oleva lista kaikista käytössä olevista lääkkeistä sekä mahdollisista vitamiineista, ravintolisistä ja luontaistuotteista.

Tehtyjen tutkimusten perusteella lääkäri arvioi, onko kyseessä muistisairaus tai onko viitettä johonkin muuhun sairauteen. Muistioireiston syy ja hoito voivat selvitä jo perusselvittelyjen jälkeen. Esimerkiksi jos oireiden taustalla on ilmeinen masennustila, sopimaton lääkitys, aineenvaihdunnan häiriö tai alkoholinkäyttö, muistioireiston syytä voidaan hoitaa ja tilannetta seurata.

Muistitestit

Muistin ja muun kognitiivisen toiminnan eli tiedonkäsittelyn häiriöitä tutkitaan muistitesteillä. Muistitestejä tehdään yleensä heti selvittelyjen alkuvaiheessa perusterveydenhuollossa. Akuutin sairauden yhteydessä tai alkoholia käyttäneellä muistitestin tulos ei kuvasta kognitiivisten toimintojen tilaa luotettavasti. Akuutin sairauden vuoksi osastohoidossa olevalle muistitesti kannattaakin tehdä vasta, kun muu terveydentilanne on tasaantunut ja toipuminen edennyt. Alkoholinkäytöstä on syytä pidättäytyä ennen muistitestiä, jotta tutkimustulos olisi luotettava. Testit tulisi voida suorittaa omalla äidinkielellä tai tarvittaessa tulkkia käyttäen.

Verikokeet

Muistin perusselvittelyissä tutkitaan tavallisimmin verikokeilla perusverenkuva, sokeri-, natrium-, kalium- ja kalsiumarvot, kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa sekä B12-vitamiini- ja folaattipitoisuudet. Tarvittaessa tehdään laajempia verikokeita. Muistioire on vain harvoin ainoana oireena verikokeilla todettavissa sairauksissa. Sydänfilmi eli EKG voidaan katsoa jo etukäteen mahdollista lääkityksen valintaa ajatellen.

muistitestit; muistisairaus; Alzheimerin tauti; verikokeet; dementia

Kyllä

Päivitetty  23.1.2023