Siirry sivun sisältöön

Tietoa Parkinsonin taudin oireista

Liikkumisen hidastuminen, jäykkyys ja vapina ovat Parkinsonin taudin yleisimmät oireet. Oireita on tyypillisesti aluksi vain toisella puolen kehoa. Katso videoilta, miltä oireet näyttävät.

Parkinsonin taudin aiheuttama vapina esiintyy tyypillisesti kädessä tai jalassa raajan ollessa levossa. Esimerkiksi käsi voi vapista sylissä levätessä tai vartalon vieressä roikkuessa. Käden tai pään vapina, joka tulee esiin erityisesti toiminnan ja jännityksen yhteydessä (esim. kahvikuppia kannatellessa), voi sen sijaan olla essentielliä vapinaa, joka on kokonaan toinen sairaus.

Parkinsonin taudin vapina voi tulla raajojen lisäksi myös vartalolle tai leukaan. Aina vapina ei näy ulospäin, mutta sen voi aistia sisäisenä värinänä.

Katso video tyypillisestä Parkinsonin tautiin liittyvästä vapinasta.

Hidasliikkeisyys tarkoittaa kaikkien liikkeiden hidastumista. Kävely muuttuu hitaammaksi, kirjoittaminen on vaikeampaa, jopa puhuminen voi hidastua. Yleensä liikkuminen ja liikkeet hidastuvat varsin hitaasti eikä siihen siksi aina tule kiinnittäneeksi huomiota.

Liikkeiden hidastumisen lisäksi Parkinsonin taudille on tyypillistä, että liikeradat myös supistuvat. Kasvot muuttuvat ilmeettömämmiksi, kävelyn myötäliikkeet vaimentuvat ja liikehdintä on vähäeleistä.

Simon liikkeet ovat hidastuneet Parkinsonin taudin takia silloin, kun hänellä ei ole lääkitystä. Lääkityksellä tilanne korjaantuu. Katso video.

Jäykkyys on yleinen oire etenkin iän myötä. Se voi johtua monista syistä, jotka kaikki eivät ole sairauksia. Parkinsonin taudin jäykkyys kehittyy pikkuhiljaa, mutta sen hyvin itse tunnistaa. Jäykkyys voi vaihdella päivän mittaan ja sitä voi esiintyä toisina päivinä enemmän.

Jäykkyys voi varsinkin taudin alkuvaiheessa olla toispuolista, ja esiintyy yleensä samalla puolella kuin vapinakin.

Tasapainon säilyttäminen istuessa, seistessä ja kävellessä vaatii ääreishermojen, lihasten, tasapainoelimen, silmien ja aivojen saumatonta yhteistoimintaa. Jos jossakin näistä on vaurio tai väliaikaista vikaa, voi tasapainon säilyttäminen olla vaikeutunutta. Heikentynyt tasapaino altistaa kaatumisille ja tuo epävarmuuden tunnetta ja pelkoa loukkaantumisesta.

Parkinsonin taudissa aivojen kyky käsitellä lihaksista, iholta ja nivelistä tulevia tietoja asennosta on heikentynyt, samoin tasapainon korjausmekanismit ovat vaillinaiset.

Aivojen kyky tuottaa nopeasti liikkeitä on Parkinsonin taudissa heikentynyt, mikä usein heikentää myös tasapainoa. Tasapainoa voi kuitenkin säännöllisellä harjoittelulla ylläpitää ja jopa parantaa – myös Parkinsonin taudissa.

Jäykkyyttä, hidasliikkeisyyttä ja vapinaa kutsutaan liike- eli motorisiksi oireiksi. Näiden lisäksi Parkinsonin tautiin liittyy lähes aina muitakin oireita, joita kutsutaan non-motorisiksi oireiksi, koska ne eivät vaikuta liikkumiseen ja liikkeisiin.

On yksilöllistä, kuinka paljon muita oireita Parkinsonin tautia sairastavalle tulee.

Päivitetty 2.3.2022