Läheinen sairastuneen tai loukkaantuneen tukena

Jos et tiedä, mitä pitäisi tehdä, voit kysyä sitä sairastuneelta, jos hän pystyy vastaamaan. Voit kysyä esimerkiksi: Miten sinä voit? Miten voin auttaa? Missä tarvitsisit tukea?

Läheinen on sairastunut äkillisesti tai saanut kuulla vakavan diagnoosin. Hän on kenties loukkaantunut onnettomuudessa tai saanut sairauskohtauksen ja makaa teho-osastolla. Järkytys on suuri. Jokainen sairastuminen on ainutkertainen kokemus, eikä ole olemassa valmiita kaavoja läheisen auttamiseksi. Tärkeää ovat läsnäolo ja läheisyys, aidosti kuunteleminen ja halaaminen, jos toista voi koskettaa.

Läheinen on sairaalassa

Sairaalan osastolle voi olla yhteydessä puhelimitse ja kysellä läheisen vointia. Tämä saattaa rauhoittaa omaa mieltä, jos epätietoisuus tilanteesta esimerkiksi kotona ollessa ahdistaa. Jos jaksat ja pystyt, voit vierailla sairaalassa omaisen luona ja keskustella samalla hoitohenkilökunnan kanssa. Oman jaksamisen tukeminen ja itsensä kuuntelu on tärkeää. Teet sen mitä jaksat ja pystyt. Jos koet tarvetta sairauslomalle tai ahdistusta lievittävälle lääkitykselle, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi tai työterveyslääkäriisi.

Läheinen on teho-osastolla

Jos läheinen on loukkaantunut niin vakavasti, että hän on joutunut teho-osastolle, on hyvä turvautua hoitohenkilökuntaan. He osaavat parhaiten kertoa omaisen tilanteesta sekä tukea sinua ja antaa käytännön ohjeita. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta. Uniongelmat ja ruokahaluttomuus ovat yleisiä oireiluja näissä tilanteissa, mutta uni ja ravinto ovat perusedellytyksiä sille, että itse jaksaa.

Huoli läheisestä

Alkuvaiheessa omaisen huoli läheisestä voi samanaikaisesti arjen haasteiden kanssa tuntua uuvuttavalta. Masennuksen tunteita esiintyy usein erityisesti siinä vaiheessa, kun sairastumisen alkuvaihe on ohitettu, ja joudutaan sopeutumaan mahdollisiin pidempiaikaisiin muutoksiin sairastuneen toimintakyvyssä ja elämäntilanteessa.

Sairastuminen tai vammautuminen voi myös muuttaa rooleja perheessä ja parisuhteessa. Läheisen on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan esimerkiksi jatkamalla mahdollisuuksien mukaan töitä ja harrastuksia sekä tapaamalla ystäviä. On hyvä puhua tunteistaan ja huolistaan muille sekä hankkia tietoa tilanteesta. Monet hyötyvät vertaistuesta.

Edellinen sivu Seuraava sivu

Päivitetty  10.3.2021

Kyllä