Päänsärky ja liikunta

Liikuntaa on tärkeä harrastaa elämän kaikissa vaiheissa. Päänsärky ei yleensä ole este liikkumiselle. Tärkeää on löytää itselle mieluinen tapa liikkua.

Miksi liikkuminen on tärkeää?

Sykettä nostava liikunta vahvistaa ihmisen omaa kivunsäätelyjärjestelmää, mikä auttaa kiputilanteen lievittymistä ja parantaa kivunhallintaa.

Niska-hartiaseudun lihaskunnosta huolehtiminen on hyödyllistä erityisesti jännityspäänsäryn hoidossa ja ehkäisyssä.

Miten liikkua, vaikka päätä särkee?

Kaikesta liikkumisesta on hyötyä. Liikunta kannattaa aloittaa pienin askelin hyötyliikunnasta: käytä portaita hissin sijaan, kävele tai pyöräile työmatkat. Tähän kannattaa yhdistää taukojumppa muutaman kerran työpäivän aikana. Hyvään ryhtiin ja oikeaan työasentoon kannattaa kiinnittää säännöllisesti päivän mittaan huomiota.

Kroonista päänsärkyä sairastavan kannattaa tarkistuttaa ryhti tarvittaessa fysioterapeutin vastaanotolla. Fysioterapeutti voi antaa samalla vinkkejä itselle sopivaan liikkumiseen.

Minkä tyyppisestä liikunnasta sinä pidät eniten?

Kun päänsäryt rauhoittuvat, voi liikuntaa asteittain lisätä.

Milloin ei pidä liikkua?

Jos päänsärky liittyy ponnisteluun tai urheiluun, on hyvä tarkistaa lääkärin vastaanotolla, että estettä liikunnan harrastamiselle ei ole. Useimmiten kyseessä on hyvänlaatuinen migreeniin tai ponnistuspäänsärkyyn liittyvä vaiva. Liikunta pitää sopeuttaa mahdollisesti tulevaan päänsärkyyn eikä liikkua liian rajusti.

Päivitetty  3.2.2022

Kyllä