MS-tautiin liittyvän lihasjäykkyyden lievittäminen

MS-tautiin liittyvää lihasjäykkyyttä voi lievittää lihashuollon avulla. Lihasjäykkyyttä hoidetaan usein myös lääkkeillä.

​Spastisuus aiheuttuu liikehermoratojen vauriosta. Se voi oireilla jäykkyyden lisäksi kramppeina, tahattomina liikkeinä ja puristuksen tunteena.

Lihasjäykkyyden lievittäminen lihashuollon avulla

  • lihasvoiman vahvistaminen kuntosaliharjoittelun tai kehon painon avulla.
  • säännöllinen venyttely, erityisesti spastisten lihasten osalta.

Jäykkyyden ja spastiteetin lihashuoltoon löytyy ohjeita kuntoutumistalon selkäydinvammasivustolta. Spastisuuden syystä riippumatta samoja ohjeita voi käyttää MS-tautiin liittyvän lihasjäykkyyden lievittämiseen. Fysioterapeutin kanssa voi usein tehdä yksilöllisen harjoitteluohjelman spastisiteetin lievittämiseen.

Lihasjäykkyyden lievittäminen lääkkeillä

Lihasjäykkyyden lievittämiseen käytetään lihasjännitystä vähentäviä lääkkeitä (mm. baklofeeni, titsanidiini ja klonatsepaami), jotka vaimentavat liiallista refleksitoimintaa selkäytimessä. Lääkkeet otetaan suun kautta.

Riittävä lihasjäykkyyden lievittäminen ja toisaalta haittavaikutusten välttäminen edellyttävät lääkkeiden annoksen säätämistä vähitellen ja annostelun tarkkaa toteuttamista. Jos lääkkeiden haittavaikutukset ovat vaikeita tai teho heikko, voidaan baklofeenia antaa pienissä annoksissa pumpun avulla selkäydinnestetilaan. Lihasjäykkyyttä voidaan usein lievittää myös säännöllisellä fysioterapialla.

MS-taudin aiheuttamaan lihasjäykkyyteen on lisäksi olemassa suusumutteena käytettävä lääkekannabis, jota voidaan käyttää muiden lihasjäykkyyttä helpottavien lääkkeiden lisäksi, jos tavanomaiset lääkitykset eivät tuo riittävää helpotusta. Lääkekannabiksen huumelääkeluokituksen ja korkean hinnan takia sen käyttö on vähäistä.

Päivitetty  11.3.2022

Kyllä