Miten lääkepäänsärkyä hoidetaan?

Lääkepäänsäryn hoito perustuu liiallisen kipu- ja särkylääkkeiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen. Lääkkeiden turvarajojen noudattaminen estää lääkepäänsäryn kehittymisen ja uusimisen.

 
 

Lääkepäänsäryn ennaltaehkäisy on tärkeää

Lääkepäänsäryn estämiseksi on tärkeää saada tietoa kohtauslääkkeiden turvarajoista. Migreenin täsmälääkkeet (triptaanit) ja vahvat kipulääkkeet (kuten tramadoli ja kodeiiniyhdistelmävalmisteet) altistavat lääkepäänsärylle herkemmin kuin pelkän tulehduskipulääkkeen käyttö.

  • Triptaaneita ja yhdistelmälääkkeitä tulisi maksimissaan käyttää yhdeksänä päivänä kuukaudessa.
  • Jos käytössä on pelkästään tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni tai naprometiini sekä parasetamoli, turvallinen käyttöraja on alle 15 päivää kuukaudessa.
  • Jos käyttää sekä tulehduskipulääkkeitä että triptaaneja, kuten useimmat migreeniä sairastavat tekevät, on turvallinen käyttöraja yhteensä yhdeksän päivää kuukaudessa.

Päänsärkypäiväkirja on hyvä apu kohtauslääkkeiden käytön seurantaan

Ilman sitä niiden käytön arviointi on vaikeaa. Päänsärkypäiväkirjan avulla myös näet, miten päänsäryt vähenevät ja lievenevät, mikäli saat liiallista särkylääkkeiden ja triptaanien käyttöä vähennettyä.

Lääkepäänsäryn hoito perustuu lääkevieroitukseen.

Milloin lääkäriin?

Jos päänsärky haittaa elämää, päänsärkykohtauksia esiintyy tiheästi, särkylääkkeiden käyttöä on runsaasti, eikä kivun omahoito ja särkylääkkeiden käytön vähentäminen onnistu, on syytä hakeutua lääkäriin. Myös selvästi luonteeltaan muuttunut päänsärky on syy hakeutua lääkärin arvioon. Jos kyseessä on lääkepäänsärky, lääkärin kanssa tehdään suunnitelma särkylääkkeiden tai triptaanien vähentämisestä ja arvioidaan päänsäryn estolääkityksen tarve.

Päivitetty  22.2.2022

Kyllä