Aivokasvainleikkauksen jälkeinen hoito tehovalvontaosastolla

Aivokasvainleikkauksen jälkeen potilaan hoito jatkuu tehovalvontaosastolla. Hoidon kesto vaihtelee muutamasta tunnista yön yli seurantaan riippuen toimenpiteestä.

Videolla kerrotaan, mitä tehovalvontaosastolla tapahtuu leikkauksen jälkeen.

Potilaan saapumiseen tehovalvontaosastolle varaudutaan jo leikkaussalista tulleen ennakkoilmoituksen perusteella. Hän saapuu osastolle sängyllä nukutuslääkärin, sairaanhoitajan ja lääkintävahtimestarin saattamana.

Aivokasvainpotilaalla on omahoitaja koko tehovalvontahoitojakson ajan. Sairaanhoitajalla saattaa olla toinenkin potilas hoidettavanaan, mutta hoito tapahtuu potilaiden vieressä koko ajan. Neurokirurgi ja nukutuslääkäri käyvät säännöllisesti potilaiden luona. Leikannut kirurgi soittaa yleensä lähiomaiselle leikkauksen jälkeen ja hän käy juttelemassa potilaan kanssa seuraavana päivänä.

Hoito tehovalvontaosastolla

Tehovalvontaosastolla potilaat ovat sängyssä. Ruokailu ja juominen eivät ole vielä sallittuja ensimmäisen hoitovuorokauden ajan. Potilas saa suonensisäisesti nesteytyksen ja virtsa poistuu katetria pitkin.

Tehovalvontaosastolla on paljon teknisiä laitteita, jotka pitävät ääntä. Potilaaseen on kytketty valvonta- ja hoitolaitteita, jotka saattavat hämmentää ja haitata vuoteessa oloa. Kasvoilla on happimaski edistämässä toipumista nukutuksesta ja leikkauksesta. Sairaanhoitaja ohjaa ja tukee sekä auttaa potilasta kaikissa päivittäisissä toiminnoissa.

Sairaanhoitaja arvioi potilaan tajunnantasoa kyselemällä arkiasioita sekä pyytämällä tekemään yksinkertaisia asioita. Kipua arvioidaan ja hoidetaan, ja tavoitteena onkin mahdollisimman kivuton toipuminen leikkauksesta. Pään haava on harvoin kovinkaan kivulias, mutta päänsärkyä saattaa esiintyä. Pahoinvointi on yleistä leikkauksen jälkeen. Sitä ennaltaehkäistään ja hoidetaan lääkkein.

Leikkauspäivänä läheisten lyhyet vierailut eivät ole kiellettyjä, mutta potilas saattaa olla todella väsynyt, jolloin vierailut eivät tue hänen toipumistaan. Tehovalvontaosastolle voi hyvin soittaa ja keskustella läheisen voinnista omahoitajan kanssa. Voinnista riippuen läheisen kanssa voi keskustella samalla lyhyesti puhelimessa.

Päivitetty  3.8.2021

Kyllä