Työikäisen muistisairaan perhesuhteet

Muistisairauteen sairastuneen alaikäisille lapsille on tarjolla tietoa ja tukea.  Samoin tietoa ja vertaistukea tarvitsee sairastuneen elämänkumppani.

Vanhemman muistisairaus

Vanhemman sairaus koskettaa aina koko perhettä. Perheessä voi olla monen ikäisiä lapsia, jotka käsittelevät asiaa eri tavoin ja joille on kerrottava rehellisesti sairaudesta heidän kehitysasteensa mukaisesti sekä muistettava huolehtia heidän tuestaan ja tarpeistaan sairastuneen rinnalla. Vanhemman sairastuminen voi vaikuttaa muun muassa nuoren koulunkäyntiin, opiskeluun, perheen taloudellisen tilanteen heikkenemiseen, harrastuksiin, ja siksi perheen tilanteen suhteen tarvitaan moniammatillista yhteistyötä myös oppilashuollon ja kouluterveydenhuollon kanssa.

Kumppanin muistisairaus

Muistisairauden myötä sairastuneen ja läheisen parisuhde sekä siihen liittyvät tavat ja mieltymykset saattavat muuttua sairauden edetessä. On hyvä muistaa, että molemmilla on oikeus seksuaalisuuteen ja tarpeisiin, mutta myös koskemattomuuteen. Edetessään sairaus voi muuttaa parisuhteen hoivasuhteeksi. Tilanteeseen saa tarvittaessa apua ja ulkopuolista tukea esimerkiksi seksuaalineuvojalta tai lääkäriltä. Myös vertaistukiryhmät ovat hyvä paikka puhua muiden kanssa arjen ja parisuhteen sujumiseen liittyvistä kysymyksistä.

perhe; työikäinen; muistisairaus; dementia; parisuhde

Kyllä

Päivitetty  23.1.2023