Gå till sidans innehåll

5.2 Var försiktig med saltet

Kroppen behöver inget tillsatt salt.

Kroppens behov av natrium är litet. Det här behovet uppfylls även om du inte tillsätter salt, eftersom

  • natrium finns naturligt i bland annat mjölk och kött

  • vi får i oss mer natrium än vi behöver enbart genom det tillsatta saltet i livsmedel

  • att minska salt i maten inte kan leda till natriumbrist.

Det rekommenderade saltintaget för vuxna är högst 5 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked.

I FinRavinto 2017-studien fick nio av tio vuxna för mycket salt:

  • män i genomsnitt 8,7 gram per dag

  • kvinnor i genomsnitt 6,4 gram per dag.

Det finns många fördelar med att minska saltintaget

Att minska mängden bordssalt förbättrar effekten av flera blodtrycksmediciner. Om du vänjer dina smaklökar vid mat med lägre salthalt kan du klara dig med lägre doser av medicin. Kom ihåg att inte göra ändringar i din medicinering på egen hand, utan rådgör alltid först med din läkare.

Att minska både synligt och dolt saltintag gynnar också njurarna, hjärnan och skelettet.

  • Högt saltintag kan öka risken för osteoporos eftersom natrium ökar utsöndringen av kalcium i urinen.

  • Njurarna har en viktig roll i regleringen av kroppens salt- och vätskebalans. De belastas av överdrivet natriumintag.

  • Högt saltintag i samband med högt blodtryck ökar risken för stroke och vaskulär demens. Små hjärnartärer tål inte högt blodtryck.

Uppgift

Fundera en stund på dina saltvanor. Du kan använda Hjärtförbundets salttest som hjälp: