Enstaka, sporadiska alkoholportioner har knappt någon inverkan på blodtrycket. Regelbunden alkoholkonsumtion ökar risken för högt blodtryck. Det beror bland annat på att det sympatiska nervsystemet aktiveras och man går upp i vikt på grund av kalorierna i alkoholen.
Förekomsten av högt blodtryck är i genomsnitt 1,6–4 gånger högre hos personer som konsumerar mycket alkohol.
På grund av individuella skillnader är det svårt att exakt bedöma risken för hälsoproblem relaterade till alkoholkonsumtion. Hälsoriskerna är kopplade till hur mycket absolut alkohol det finns i drycken. Enligt vissa studier tycks cirka två portioner alkohol dagligen höja blodtrycket.
En portion, det vill säga 12 gram absolut 100-procentig alkohol, motsvarar i praktiken:
en burk (33 cl) mellanöl eller cider
en restaurangportion (12 cl) vin
en restaurangportion (4 cl) stark alkohol.
Gränser för måttlig alkoholkonsumtion hos vuxna
Högst 14 portioner per vecka för män
Högst 9 portioner per vecka för kvinnor
Inte dagligen och inte mer än 4–5 portioner åt gången.
Det bör noteras att de ovan nämnda veckomängderna kan höja levervärdena hos vissa personer och på så sätt redan utgör en måttlig risk.
För personer över 65 år är gränserna för riskkonsumtion betydligt lägre. För dem rekommenderas inte mer än två portioner åt gången och inte mer än sju portioner per vecka. Med åldrandet minskar mängden vatten i kroppen, vilket gör att kroppen tål alkohol sämre. Dessutom kan underliggande sjukdomar och medicinering försämra alkoholtoleransen. Försämrad koordination ökar också risken för fall vid berusning.
Alkohol är en kaloribomb
Energimängden i alkohol kan vara en överraskning för många. Absolut alkohol innehåller nästan lika många kalorier som fett.
Ett gram fett innehåller 9 kilokalorier, ett gram absolut alkohol innehåller 7 kilokalorier.
Socker som tillsätts i alkoholhaltiga drycker ökar ytterligare energimängden. Alkohol försvårar viktkontroll och ökar risken för att gå upp i vikten.
Hjärtförbundets informationsmaterial: