Keskenmeno

Keskenmenosta käytetään joskus myös termiä spontaani abortti (abortus spontaneous). Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa ja yleensä sikiö painaa tällöin alle 500 grammaa.

​​​

Raskaus voi keskeytyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana. Tällöin kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä ja saattavat olla normaalia runsaammat ja kivuliaammat. Näissä tapauksissa ei tarvita minkäänlaista hoitoa. ​

Keskenmenoja on noin 15% todetuista raskauksista. Suurin osa (noin 75%) näistä tapahtuu alkuraskaudessa ennen 13. raskausviikkoa. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Siten alkavaa tai käynnistynyttä  keskenmenoa ei voi myöskään lääketieteellisesti estää.


  • Biokemiallisesta raskaudesta puhutaan, kun raskaustesti on positiivinen, mutta ultraäänitutkimuksessa raskautta ei nähdä. Näissä erittäin varhaisissa keskenmenoissa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen.  Kuukautisvuoto on usein hieman myöhässä ja vuodon myötä raskaustesti muuttuu jälleen negatiiviseksi.

  • Tuulimunaraskaudesta (ovum abortivum) on kysymys, kun kohdun sisälle on kehittynyt lapsivettä sisältävä raskausontelo, mutta sikiön kehitys on pysähtynyt raskauden varhaisessa vaiheessa, eikä sikiötä nähdä ultraäänitutkimuksessa. Kehittynyt istukka tuottaa raskaushormonia ja voi aiheuttaa kuitenkin normaalit raskausoireet.

  • Keskeytynyt keskenmeno (abortus inhibitus) on kyseessä, kun raskaus on lähtenyt kehittymään normaalisti kohdun sisälle, mutta sikiön kehitys on pysähtynyt ja se on menehtynyt kohtuun.

  • Uhkaava keskenmeno (abortus imminens) –tilanteessa kohdun sisällä näkyy vielä elävä sikiö, mutta kohdusta tulee veristä vuotoa ja kohdun supistukset voivat tuntua kipuna. 

  • Kohdunulkoinen raskaus (graviditas extrauterina) on kyseessä, jos raskaus sijaitsee muualla kuin normaalilla paikallaan kohtuontelon sisällä. Tavallisin paikka kohdunulkoiselle raskaudelle on munanjohdin, mutta se voi sijaita esimerkiksi myös munasarjan pinnalla, vatsaontelossa tai kohdunkaulakanavassa. Kohdunulkoinen raskaus ei voi jatkua normaalisti lapsen syntymään.


Keskenmenolle altistavat tekijät

Ikä on merkittävä keskenmenoja lisäävä tekijä. Naisen ylittäessä 35 ikävuotta keskenmenon riski kasvaa. Myös miehen iällä on merkitystä. Raskautta toivovan pariskunnan kannattaa pyrkiä terveellisiin elämäntapoihin; ylipainoa, tupakointia ja päihteiden käyttöä kannattaa välttää. D-vitamiinin ja foolihapon saannista kannattaa huolehtia raskautta yrittäessä.