Selkäkipu raskauden aikana

Raskauden edetessä elimistössä tapahtuu muutoksia ja yleensä selän alue kipeytyy.

Kaksi kolmasosaa raskaana olevista kokee selkäkipua ja joka viides lantionalueen kipuja. Raskauden aikana paino nousee, vatsan- ja lantionalueen paine kasvaa, pallea nousee ylöspäin, veren määrä lisääntyy ja hormonaaliset muutokset löystyttävät lantionalueen sidekudosta. Painonnousu ja kasvava kohtu muuttavat kehon painopistettä enemmän alas- ja eteenpäin. Kehon ryhti ja keskivartalon lihasten toiminta muuttuvat, mikä lisää lanneselän kuormitusta.

Keskivartalon lihaksiin kuuluvat syvät selkälihakset, syvät vatsalihakset, pallea ja lantionpohja. Kohdun kasvaessa keskivartalolihasten (syvät ja pinnalliset vatsalihakset, pallea ja lantiopohjalihakset) rasitus lisääntyy. Lantionpohja on tahdonalainen lihas, jonka tehtävänä on tukea lanneselkää, sisäelimiä, virtsarakkoa ja peräsuolta sekä aistia mielihyvää yhdynnässä. Heikot lantionpohjan lihakset altistavat virtsankarkailulle ja selkäkivuille. Lantionpohjan lihasten harjoittelu ennaltaehkäisee ja vähentää selkäkipuja sekä virtsankarkailua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Hormonaaliset muutokset löystyttävät lantion alueen sidekudosta, pehmentävät kohdunkaulaa ja nivelsiteitä. Nivelsiteiden löystyminen ja asennon muutos voivat aiheuttaa kipua lonkissa, si-nivelissä ja häpyliitoksessa. Selän ja lantion alueen lihakset rasittuvat pitäessään lantion ja selän asentoa yllä ja saattavat siksi väsyä ja kipeytyä. SI-nivelistä ja häpyliitoksesta johtuvat kivut pahenevat usein liikkuessa. Silti on osoitettu, että säännöllinen liikunta vähentää kipuja sekä sairausloman tarvetta raskausaikana.

Selkäkivut eivät ole este alatiesynnytykselle. Mikäli muista syistä tehdään keisarileikkaus, toipuminen ja liikkeelle lähtö saattaa olla hitaampaa. Hyvä kivunlievitys ja tarvittaessa fysioterapeuttinen ohjaus on toipumisen edellytys.

 

Kyllä

Päivitetty