Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet

pic Alkuraskauden muutokset

Alkuraskaus aiheuttaa naisen kehossa monenlaisia muutoksia, kuten kuukautisten poisjäämisen, pahoinvointia, väsymystä ja muutoksia rinnoissa.

pic Foolihappo ja raskaus

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, mikä vitamiinivalmisteissa on foolihappo muodossa. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta.

pic Hiiva

Raskaus altistaa hiivatulehdukselle. Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat muun muassa voimakas kirvely, kutina ja vaalea, tuoksuton vuoto.

pic Kaatuminen raskauden aikana

Raskauden kannalta haitallinen ulkoinen tapahtuma edellyttää yleensä korkea-energistä iskua/voimaa suoraan kohtuun.

pic Kipu lantion alueella

Häpyliitos eli symfyysi liittää lantiorenkaan etuseinämän luut yhteen. Häpyliitoskipu säteilee usein koko lantion alueelle. Kipu on yleistä, mutta vaaratonta raskauden aikana.

pic Käden puutuminen

Raskaudenaikaisen turvotuksen aiheuttama rannekanavan hermojen puristuminen saattaa aiheuttaa kipua ja puutuneisuutta ranteen ja kämmenen alueella.

pic Liikunta

Raskaudenaikainen liikunta ei useimmiten vaaranna sikiön terveyttä, eikä lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Raskaana olevalle suositellaan päivittäin liikkumista.

pic Matkasynnytys

Matkasynnytykset, eli lapsi syntyy matkalla sairaalaan, ovat harvinaisia.

pic Matkustaminen

Matkustaminen raskauden aikana on mahdollista, mutta erityisesti riskiraskauksissa terveysriskit tulee selvittää etukäteen.

pic Närästys

Kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu altistaa närästykselle. Närästys voi tuntua poltteluna, pistelynä tai kipuna keskellä ylävatsaa.

pic Omega rasvahapot

Monityydyttämättömät rasvahapot kuten esimerkiksi omega rasvahapot ovat elintärkeitä myös raskausaikana. Turvallisinta ne on saada suoraan ravinnosta.

pic Peräpukamat

Peräpukamat ovat peräaukon ympärillä olevia laskimolaajentumia. Ne ovat yleisiä raskauden aikana.

pic Päihteet

Äidin raskaudenaikaisella päihteiden käytöllä on kauaskantoiset seuraukset tulevan lapsen elämään.

pic Rokotukset raskauden aikana

Rokotuksia voi ottaa myös raskauden aikana. Influenssarokote suositellaan otettavan vuosittain.

pic Seksi

Raskausaika vaikuttaa usein seksuaalisuuteen parisuhteessa. Raskaushormonit muuttavat naisen seksuaalihalukkuutta.

pic Selkäkipu

Raskauden edetessä elimistössä tapahtuu muutoksia ja yleensä selän alue kipeytyy.

pic Suonenveto

Suonenveto eli lihaskramppi on tahdosta riippumaton, kivulias ja pitkäkestoinen lihassupistus säärten tai jalkaterien alueella.

pic Suonikohjut

Suonikohjut ovat seurausta alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta, jonka seurauksena laskimot laajentuvat. Tukisukat ennaltaehkäisevät suonikohjuja.

pic Synnytyspelko

Pelko on ihmistä suojaava tunne, joka voi auttaa toimimaan uudessa tilanteessa. Synnytyspelko kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi neuvolassa.

pic Tunteet ja mieli

Raskauden aikana tunteet ja mielialat vaihtelevat ja muuttuvat raskauden edetessä. Mielialamuutokset eivät uhkaa naisen terveyttä.

pic Turvotus

Turvotusta esiintyy valtaosalla raskaana olevista naisista. Turvotus johtuu raskauden aiheuttamasta ylimääräisestä nesteestä elimistössä.

pic Ummetus

Ummetuksesta puhutaan, kun ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmesti viikossa tai jos ulostaminen on hyvin vaikeaa. Ummetus altistaa peräpukamille.

pic Valkovuoto

Valkovuoto on pääosin emättimen limakalvojen erittämää nestettä. Valkovuodon määrä ja laatu vaihtelee raskauden eri vaiheissa.

pic Ylipaino ja lihavuus

Ylipaino on jatkuvasti lisääntyvä, merkittävä terveysongelma. Ylipaino lisää raskauden ja synnytyksen aikaisia ongelmia.