Symtom på ventrombos under graviditeten

​Typiska symtom på en djup ventrombos är svullnad i den ena vaden, värk vid vila och ömhet samt smärta i vaden när man går.

De flesta trombospatienter har alla dessa symtom, men en ventrombos kan också vara förrädisk och helt symtomfri. Den farligaste följden av en ventrombos kan vara blodpropp i lungan, lungemboli, som har andnöd som symtom. En djup ventrombos konstateras hos två tredjedelar av alla lungembolipatienter. Djupa ventromboser och blodpropp i lungan förekommer hos 1–2 gravida av 1000. Cirka 16 procent med obehandlad ventrombos utvecklar lungemboli, som är en av största enskilda orsakerna till mödradödlighet.

Misstänkt ventrombos diagnostiseras med ultraljudsundersökning. För att diagnostisera lungemboli används spiraldatortomografi som inte utsätter fostret för stor strålningsbelastning. Misstänkt ventrombos i hjärnan (cerebral ventrombos) undersöks ofta med hjälp av magnetröntgen. Det är också skäl att undersöka hur fostret mår med ultraljudsundersökning eller kontroll av hjärtljuden.

När kontakta läkare?

Om du har svullnad bara i den ena vaden och den värker vid vila, känns het och det gör ont i den när du går, ska du kontakta hälsovårdscentralens jour eller ringa jouren vid förlossningssjukhuset för att få närmare råd. Om symtomen har utvecklats småningom under flera dagar, ska du kontakta den egna hälsostationen som bedömer behovet av vidare undersökning. Om du utöver smärta och svullnad i benet också får andnöd antingen plötsligt eller så att den stegvis blir svårare, ska du kontakta jouren vid hälsovårdscentralen. Om du har andnöd och dessutom bröstsmärtor, hosta, hjärtklappning, huden eller läpparna blir blå och du känner dig allmänt svag ska det ringas efter ambulans.

 

Kyllä

Uppdaterad  10.5.2023