Veren glukoosipitoisuus eli verensokeri

Verensokeri tarkoittaa joko laskimonäytteestä tai sormenpäästä kapillaarinäytteestä mitattua verinesteen eli plasman glukoosipitoisuutta.

Laboratoriossa verensokeri mitataan laskimonäytteestä ja vastaus annetaan verinesteen eli plasman (P-gluk) glukoosipitoisuutena. Verensokerin omaseurannassa mittaus tehdään yleensä sormenpäästä, jolloin on kysymyksessä kapillaariverinäyte. Verensokerin raja-arvot ovat hieman erilaiset laboratoriokokeissa ja omamittauksissa sormenpäästä.

Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytetään verensokerista yksikköä mmol/l. Yhdysvalloissa ja joissain muissa maissa käytetään kuitenkin sen sijaan yksikköä mg/dl. Muuntokerroin mittayksiköiden välillä on 18. Jos esimerkiksi verensokeri Suomessa käytettävällä mittayksiköllä on 5,6 (mmol/l), saadaan se muutettua mg/dl muotoon kertomalla luku 18 eli 5,6 x 18 = 101 mg/dl. Vastaavasti jos verensokeri Yhdysvalloissa käytettävällä mittayksiköllä on 180 (mg/dl), voidaan se muuttaa jakamalla luku 18 eli 180 / 18 = 10 mmol/l.

Tätä tietoa saatetaan tarvita mm. silloin, kun Suomeen esimerkiksi Yhdysvalloista muuttavan henkilön on opeteltava hahmottamaan verensokerin lukemat uudella mittayksiköllä. Esimerkiksi Iso-Britannian Diabetesliitolta löytyy muuntamista helpottamaan kätevä laskuri.

Päivitetty  12.4.2022

Kyllä