Mikä diabetestyyppi?

Usein diabetestyyppi voidaan päätellä henkilön oireiden, sairastumisiän, sairaudenkuvan, sukutarinan ja perusverikokeiden sekä hoitovasteen perusteella.

Kun diabeteksen raja-arvot ylittävät verensokeriarvot todetaan, lääkärin tehtävänä on määrittää tarkempi diabetestyyppi. Tämä voi olla ilmeinen esitietojen, sairastumistarinan, sairaudenkuvan ja oireiden perusteella. Diagnoosi voidaan varmistaa laboratoriossa haiman tarkemmilla tutkimuksilla.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä nuorempana ja insuliinipuutoksen aiheuttaman verensokerin nousun oireet ovat usein selkeät. Insuliininpuutoksessa todetaan korkean verensokerin ohella verikokeessa ketoaineita eli ”happoja”. Suurina määrinä ne happamoittavat elimistöä ja voivat aiheuttaa happomyrkytyksen. Verikokeella selvitetään lisäksi autoimmuunisairauteen viittaavia vasta-aineita ja voidaan myös tutkia haiman insuliinin erityskyky.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabetekseen sairastutaan yleensä aikuisena. Tyypin 2 diabetes on todennäköinen, jos aikuisena diabetekseen sairastuvalla on lähisuvussa tyypin 2 diabetesta, vyötärölihavuus ja metabolinen oireyhtymä ja verensokeri on noussut hiljalleen. Jos aloitettu elintapahoito ja lääkehoito korjaavat verensokerin, ei erityistutkimuksia yleensä tarvita.

Tyypin 2 diabetekselle ei yleisyydestään huolimatta ole selkeitä kriteereitä, vaan se diagnosoidaan sulkemalla pois riittävällä todennäköisyydellä muut vaihtoehdot, tärkeimpänä insuliinipuutosdiabetes ja muista sairauksista aiheutuva diabetes.

Päivitetty  12.4.2022

Kyllä