Proliferatiivinen retinopatia

Jos silmän verkkokalvolla todetaan hapenpuutteen merkkinä uudisverisuonia, kyseessä on vaikea verkkokalvosairaus eli proliferatiivinen retinopatia.

Kuvassa proliferatiivinen retinopatia.  
Kuvassa arpikalvot peittävät papillan ja kuvan alaosassa on verkkokalvon peittävä tiivis lasiaisverenvuoto. 

Verkkokalvon hiusverisuonten tukkeutuminen johtaa verkkokalvon hapenpuutteeseen. Hapenpuute saa aikaan uusien verisuonten kasvamisen verkkokalvolle ja/tai näköhermon päähän.

Syntyvät uudisverisuonet ovat rakenteeltaan hauraita ja niistä voi vuotaa verta silmän sisälle lasiaiseen aiheuttaen vaihtelevan asteisen näön heikkenemisen.

Uudisverisuonten toteamiseksi on erityisen tärkeää, että silmänpohjat kuvataan tai tutkitaan säännöllisesti. Näin näköä vaarantavat muutokset todetaan ja hoidetaan ajoissa. Tilanne vaatii aina silmälääkärin tutkimuksen ja arvion sopivimmasta hoitomuodosta.

Proliferatiivisen retinopatian ensisijainen hoito on verkkokalvon hajalaserhoito, jonka kiireellisyys ja hoidon laajuus riippuvat uudissuonten koosta ja sijainnista. Vaikea-asteisessa proliferatiivisessa retinopatiassa verkkokalvon laaja-alainen laserhoito eli panfotokoagulaatio tulee aloittaa viiveettä. Oikea-aikaisesti toteutettuna laserhoito estää tehokkaasti verkkokalvomuutosten etenemistä, vähentää lasiaisleikkausten tarvetta ja ehkäisee siten näön heikkenemistä.

Myös lasiaiseen pistettävillä lääkeaineilla on todettu olevan retinopatiaa rauhoittava vaikutus.

Lasiaisverenvuoto

Proliferatiiviseen retinopatiaan liittyvä lasiaisverenvuoto häviää usein itsekseen muutaman viikon tai kuukauden kuluessa. Laserhoito parantaa verkkokalvon hapensaantia ja keskeisen verkkokalvon verenkiertoa. Se vähentää myös verisuonikasvutekijän muodostumista estäen uudisverisuonten kasvua ja ehkäisee siten uusintavuotoja.

Vuodon kirkastumista voidaan nopeuttaa myös silmän lasiaiseen pistettävillä uudisverisuonten kasvua estävillä lääkeaineilla, jos hoidolle ei ole vasta-aiheita. Kirkastumaton lasiaisvuoto tai arpeutuneet uudissuonet voidaan hoitaa lasiais- ja verkkokalvokirurgian avulla.

Päivitetty  19.9.2022

Kyllä