Aikaisemmin tyypin 2 diabeteksesta käytettiin nimityksiä aikuistyypin diabetes tai aikuisiän diabetes. Näistä nimitykset ovat vanhentuneet ja jääneet pois käytöstä. Tyypin 2 diabetekseen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, vaikkakin enemmistö sairastuukin yli 40-vuotiaana.
Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen ryhmä energia- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Ulkoiset elinympäristöön ja elintapoihin liittyvät tekijät laukaisevat sairastumisen perinnöllisen alttiuden omaavilla.
Altistavia perintötekijöitä | Tyypin 2 diabetekselle altistavia geenejä tunnetaan useita satoja. Perintötekijät säätelevät muun muassa energia-aineenvaihduntaa, rasvan varastoitumista ja käyttöä, haima- ja rasvasolujen toimintaa, insuliinin eritystä, suolistohormoneja ja kylläisyyshormoneja. Vanhempien tai sisarusten tyypin 2 diabetes lisää myös omaa sairastumisriskiä: - jos toisella vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, oma riski on noin kaksinkertainen
- riski on suurempi äidin puolelta
- jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes, oma riski on noin viisinkertainen
- jos sisaruksella on tyypin 2 diabetes, oma riski sairastua on noin kolminkertainen verrattuna taustaväestöön.
Lähiperheen tyypin 2 diabetes korostaa tarvetta vaikuttaa elintavoilla ja painonhallinnalla tyypin 2 diabetesta ehkäisevästi. |
Altistavia ympäristötekijöitä | Tyypin 2 diabetekselle altistavia ympäristötekijöitä ovat esimerkiksi vähäistä arkiaktiivisuutta ja liikkumattomuutta edistävä kaupunkiympäristö, työn ja vapaa-ajan muuttuminen. Myös ruokaympäristön muutokset voivat altistaa diabetekselle: annoskoot ovat suurentuneet, valmisruokailu lisääntynyt, energiatiheitä välipaloja ja naposteltavaa on tarjolla runsaasti. |
Altistavia elintapoja | Tyypin 2 diabetekselle altistavista elintapatekijöistä tärkeimmät ovat painonousuun johtavat ruokailutottumukset ja vähäinen liikkuminen. Myös univaje, masennus, stressi, tulehdukset ja muut sairaudet vaikuttavat aineenvaihduntaan diabetesriskiä lisäävästi. |
Useita alaryhmiä | Tyypin 2 diabeteksessa voidaan erottaa useita erilaisia alaryhmiä, joita luonnehtii vaihtelevan asteinen insuliinin erityksen ja insuliinin vaikutuksen heikentyminen eli insuliiniresistenssi: - osalla taustalla on ylipaino ja sen aikaansaama insuliinin tarpeen lisääntyminen ja insuliiniresistenssi
- osalla ylipaino eli ylimääräinen rasva kertyy sisäelimiin ja johtaa maksan ja haiman rasvoittumiseen ja edelleen insuliinin vaikutuksen ja erityksen heikentymiseen
- osalla insuliinin eritys on jo alun perin puutteellinen
- osalla taustalla on ikääntymiseen liittyvät elimistön aineenvaihdunnan muutokset
- osalla haiman insuliinieritys hiipuu vuosien kuluessa ja johtaa insuliinipuutokseen
|