Masennus diabeteksessa

Diabetes voi vaikuttaa mielialaan ja masennuksen tuntemuksiin itsessään sekä verensokerin kautta. Toisaalta mieliala ja henkiset paineet voivat vaikuttaa verensokeriin.

On normaalia, että joskus ei jaksa, erityisesti, jos elämässä on muuta stressiä. Läheisten tai terveydenhoidon ammattilaisten hyvää tarkoittavat neuvot tai kehotukset hoitaa itseä paremmin eivät auta. Niistä voi olla jopa haittaa, mikäli diabetesta sairastava kokee ne syyllistävinä.

Diabeteksen vakavuus sairautena, äkillisten ja pitkäaikaisten lisäsairauksien riski ja omahoidon vaativuus voivat hoitoväsymyksen lisäksi aiheuttaa psykologista kuormitusta, masennusta ja ahdistusta. Diabeteksella ja masennuksella on kaksisuuntainen yhteys. Erityisesti tyypin 2 diabetekseen liittyy kohonnut riski sairastua masennukseen ja toisaalta masennukseen liittyy kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Mieliala ja masennus puolestaan vaikuttavat päivittäiseen toimintakykyyn, fyysiseen aktiivisuuteen, elintapoihin ja omahoidon toteuttamiseen. Korkeisiin verensokerin arvoihin ja ”vuoristorataan” liittyy myös väsymystä, keskittymiskyvyttömyyttä ja haluttomuuden tunteita.

Mielenterveystalosta löytyvästä Masennuksen omahoito-ohjelmasta voit saada apua.

Päivitetty  30.6.2022

Kyllä