Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy

Tehokkaalla elintapahoidolla tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä tai sairastuminen siirrettävissä useilla vuosilla.

Noin kolmasosalla suomalaisista on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos toisella vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, on lapsen riski sairastua elinaikanaan noin 40 %. Jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes, on lapsen riski sairastua elinaikanaan peräti 80 %.

Erityisesti vyötärölihavuus, jossa ylimääräinen rasva kertyy vatsaonteloon, maksaan ja haimaan, altistaa tyypin 2 diabetekselle.

Raskausdiabeteksen jälkeen riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen 10–20 vuoden kuluessa on noin 50 %.

Omaa sairastumisriskiään voi arvioida suomalaisiin FINRISKI – väestötutkimuksiin perustuvalla riskitestillä.

Niiden henkilöiden, joiden vanhemmilla tai sisaruksilla on tyypin 2 diabetes tai joilla itsellään on ollut raskausdiabetes tai jotka saavat riskitestissä 12 pistettä tai enemmän, kannattaa omilla elintavoillaan pontevasti vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiään.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä keskeistä on painonhallinta ja ylipainoisella 5–10 % laihduttaminen, säännöllinen liikunta ja terveellinen, monipuolinen syöminen. Ruokavalion pohjana on yleiset terveyttä edistävät suositukset yksilöllisesti soveltaen.

Lihavuuden hoitoon liittyvä keskeinen tietämys on koottu Lihavuus Käypä hoito -suositukseen. Käytännön toteuttamisen ja itsehoidon tukea löytää Painonhallintatalosta.

Päivitetty  29.6.2022

Kyllä