Raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettu kohonnut verensokeri

Raskausdiabetes tarkoittaa verensokerin kohoamista, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana.

Raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettua koholla olevaa verensokeria nimitetään raskausdiabetekseksi. Siitä käytetään ammattikielen termiä gestaatiodiabetes. Varsinaisen raskausdiabeteksen lisäksi kyse voi olla aikaisemmin toteamattomasta tyypin 2 diabeteksesta, alkavasta tyypin 1 diabeteksesta tai MODY-diabeteksesta.

Raskauden aikana insuliinin tarve lisääntyy raskaushormonien ja painon nousun vaikutuksesta. Raskausdiabetes diagnosoidaan sokerirasituskokeella, jonka raja-arvot ovat matalammat kuin tavallisessa sokerirasituskokeessa. Vuonna 2019 raskausdiabetes todettiin lähes 20 %:lla eli yhdellä viidestä synnyttäjästä.

Jos verensokeri on koholla raskauden aikana, se voi vaikuttaa haitallisesti sekä lapseen että äitiin raskauden aikana ja myöhemmin elämässä. Tavoitteena on pitää verensokeri raskauden aikana mahdollisimman normaalina. Ruokavalio- ja liikuntahoidon lisäksi osa tarvitsee verensokeria alentavaa tablettihoitoa tai insuliinihoitoa.

Raskausdiabeteksen jälkeen on tärkeää pyrkiä normaalipainoon ja pitää itse huolta verensokerin vuosittaisesta seurannasta. Tukea omalle hoitamiselle saat Diabetesliiton verkkokurssilta.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä