Ateriainsuliinin annostelu pumpulla

Ateriainsuliini annostellaan pumpusta erikseen painikkeella tai kaukosäätimellä. Sillä voidaan annostella aterian tarvitsema insuliini erilaisilla nopeuksilla.

Syömisen hiilihydraattimäärän edellyttämä tai verensokerin korjaamiseksi tarvittava pikainsuliini annostellaan pumpun painikkeella tai kaukosäätimellä tai erillisellä ohjauslaitteella. Pumpun ateriainsuliinin annostelusta käytetään nimitystä ateriabolus.

Pumppuhoidossa määritellään, kuten monipistoshoidossakin, aterialla tarvittava suhteellinen insuliinimäärä eli insuliinihiilihydraattisuhde, IHS. IHS saattaa olla erilainen eri aikaan vuorokaudesta. Esimerkiksi monet tarvitsevat aamulla isomman ateriainsuliinin annoksen kuin muuhun aikaan päivästä. Pumppuhoidossa on helppo määrittää erilainen IHS eri vuorokauden ajoille.

Aterialla tarvittava pikainsuliini kannattaa annostella 10–20 minuuttia ennen syömisen aloittamista, kuten monipistoshoidossakin, ellei verensokeri ole matala. Lisäksi ateriainsuliini voidaan annostella eri nopeuksilla. Voidaan ottaa normaali annos, hidas annos tai kaksiosainen eli yhdistelmäannos.

  • Hidas annos voidaan itse säätää tietylle ajalle. Esimerkiksi aterialla tarvittava 6 yks voidaan normaalin kerta-annostelun sijaan säätää otettavaksi tietyn ajan kuluessa hitaasti. Tästä voi olla hyötyä pitkään kestävässä aterioinnissa tai jos mahalaukun tyhjentyminen on hidastunut.
  • Yhdistelmäannoksessa voidaan osa annostella heti ja loput tietyn ajan kuluessa hitaasti. Esimerkiksi pizza tai pasta sisältää hidasta hiilihydraattia ja imeytymistä hidastavaa rasvaa. Ateria-annoksesta voi ottaa esimerkiksi 70 prosenttia heti ja 30 prosenttia muutaman tunnin kuluessa.

Päivitetty  17.5.2022

Kyllä