PMS-oireet ja kuukautiskivut

Kuukautisia edeltävien oireiden (prementruaalioireyhtymä, PMS) syytä ei tiedetä. Hormonipitoisuudet ovat oireiden aikana tavallisesti normaalit.

Osalla naisista elimistö ilmeisesti reagoi poikkeavan voimakkaasti kuukautiskierron normaaleihin hormonien vaihteluihin, mikä voi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Tavallisimpia oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, itkuherkkyys, turvotus, rintojen arkuus ja päänsärky. Oireet alkavat muutamia päiviä ennen kuukautisvuotoa. Oireet helpottavat tavallisesti muutaman päivän kuluttua vuodon alkamisesta.

Turvotusoireita voi pyrkiä vähentämään juomalla riittävästi sekä vähentämällä suolan käyttöä. Alkoholin ja kahvin käytön vähentäminen ennen kuukautisia voi myös auttaa. Kipuoireisiin voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä, ja monella myös liikunta auttaa helpottamaan monia oireita. PMS-oireista on hyvä keskustella avoimesti lähipiirin kanssa. Näin läheiset voivat suhtautua ymmärtäväisemmin mielialan muutoksiin ennen kuukautisia, ja väärinkäsityksiltä ja loukkaantumisilta voidaan välttyä puolin ja toisin. Myös B6-vitamiinin käytöstä 1–2 viikkoa ennen kuukautisia voi olla hyötyä psyykkisten oireiden helpottamisessa. Jos oireet ovat erittäin hankalia ja toivoo lääkehoitoa avuksi, kannattaa pitää kirjaa oireista ainakin kahden kuukautiskierron ajan ennen lääkärille hakeutumista.

Normaaliin kuukautiskiertoon liittyy usein jonkin verran turvotusta tai paineentunnetta vuodon alkaessa. Osalla kuukautiskivut voivat kuitenkin olla hankalampia, jolloin voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä. Kipuja ja epämukavuuden tunnetta kuukautisten alkaessa voi lievittää muun muassa lämmön avulla (esimerkiksi apteekista saatavat lämpöpakkaukset tai mikrossa lämmitettävät kauratyynyt). Moni kokee myös kevyen liikunnan helpottavan. Kuukautiskivut ovat tavallinen vaiva, mutta jos ilman reseptiä saatavista kipulääkkeistä ei ole apua voimakkaisiin kipuihin tai jos kivuliaisiin kuukautisiin liittyy vuotohäiriöitä, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Kipujen voimakkuudesta ja vuotopäivistä kannattaa pitää kirjaa ainakin kahden kuukautiskierron ajan ennen lääkärille hakeutumista. Joskus hankalien kuukautiskipujen taustalla on endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti, jota voidaan hoitaa lääkityksin tai tarvittaessa myös leikkauksella.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2020