Naisen lapsettomuuden syitä

Naisen lapsettomuus voi johtua ovulaatiohäiriöistä, munanjohtimista, endometrioosista tai kohdusta aiheutuvista syistä.

Haitarin otsikkotaso2
Munarakkulan kypsymis- ja irtoamishäiriöt eli ovulaatiohäiriöt, 20–40 prosenttia

Ovulaatiohäiriö ilmenee yleensä kuukautisten puuttumisena tai pitkänä tai epäsäännöllisenä kuukautiskiertona. Tutkimuksilla selvitetään, onko syy munasarjan aivolisäketason säätelyssä vai itse munasarjassa.

Taustalla voi olla myös epätasapainossa oleva krooninen sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai sokeritauti, syömishäiriöt tai liiallinen liikunta, vähäinen rasvakudos, ylipaino, alipaino, munasarjojen monirakkulatauti (PCO) tai joskus aivolisäkkeen kasvain.

Monirakkulaiset munasarjat (PCO, polycystic ovary). Termi ilmentää munasarjan rakennetta, munasarjassa on yli 12 munarakkulaa, ja ne sijoittuvat usein helminauhamaisesti kuorikerroksen alle.

 
Munanjohtimista aiheutuvia syitä, 10 prosenttia
  • Munanjohdinvaurio häiritsee tai estää munasolun ja siittiöiden kulkemista munanjohtimessa, hedelmöitystä ja alkion kiinnittymistä kohtuun.
  • Munanjohdin voi olla täysin tai osittain tukkeutunut, tai sen toiminta voi olla heikentynyt tulehduksen tai kiinnikkeiden vuoksi.
  • Aiemmin sairastettu sukupuolitauti (klamydia, tippuri) ja sisäsynnytinelintulehdus altistavat munanjohdinvaurioille.
  • Myös puhjennut umpilisäke tai muusta syystä aiheutunut vatsakalvon tulehdus tai endometrioosi voivat aiheuttaa vatsaontelon sisäisiä kiinnikkeitä ja siten häiritä munanjohtimen toimintaa.
  • Munanjohdinvaurio lisää kohdunulkoisen raskauden riskiä.
  • Toistuvasti nesteilevä munatorvi suositetaan poistettavaksi ennen koeputkihedelmöityshoitoa.
Endometrioosi, 10–20 prosenttia
  • Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jonka oireita estrogeeni pahentaa. Sitä esiintyy noin 10 prosentilla kaikista naisista, lapsettomuudesta kärsivistä naisista noin 10–30 prosentilla.
  • Endometrioosissa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsaontelossa tai munasarjojen pinnalla, joskus emättimen ja peräsuolen välissä. Tämä limakalvo seuraa kuukautiskiertoa, muun muassa vuotaa kuukautisten aikana aiheuttaen kipuja.
  • Yhtenä endometrioosin syntymekanismina on epäilty sitä, että kuukautisvuodon valuessa munanjohtimien kautta vatsaonteloon se kiinnittyykin näillä naisilla vatsakalvon pintaan eikä surkastu.
  • Endometrioosin aiheuttamia kipuja hoidetaan kipulääkityksen lisäksi munasarjojen estrogeenieritystä vähentävillä lääkkeillä, kuten yhdistelmäehkäisypillereillä ja jatkuvalla keltarauhashormonilla. Nämä lääkkeet estävät raskaaksi tulon.
  • Raskausyrityksen aikana endometrioosioireet voivat pahentua. Endometrioosilla on vaikutusta raskausyrityksiin, sillä kipujen lisäksi se voi heikentää munasarjojen ja munanjohtimien toimintaa. Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua jo kuuden kuukauden raskausyrityksen jälkeen, mikäli tiedät sairastavasi endometrioosia.
  • Lapsettomuushoitoja suunniteltaessa pohditaan, onko tarpeen tehdä endometrioosin leikkaushoito vai aloitetaanko lapsettomuushoidot suoraan.

Lue lisää:

Kohdusta aiheutuvia syitä, 2-5 prosenttia
  • Alkion kiinnittyminen kohtuun voi estyä kohdusta johtuvan syyn vuoksi.
  • Suuret kohdun seinämänsisäiset ja pienetkin kohtuonteloon pullistuvat niin sanotut submukoottiset myoomat, polyypit (limakalvopussit) tai adenomyoosi (kohdun limakalvoa on kohdun seinämän sisällä) voivat aiheuttaa kohtuontelon epäsäännöllisyyttä, vuotohäiriöitä ja kohdun limakalvon huonontunutta verenkiertoa haitaten näin alkion kiinnittymistä.
  • Synnynnäiset kohdun rakennepoikkeamat, kuten kohdun väliseinä (septum) tai kohtuontelon kaksiosaisuus, voivat heikentää hedelmällisyyttä ja toisaalta lisätä alkuraskauden keskenmenoja.
 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2020