Keskenmenoon liittyviä termejä

Keskenmenosta käytetään joskus myös termiä spontaani abortti (abortus spontaneous). Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa. Yleensä sikiö painaa tällöin alle 500 g.​

Biokemiallinen raskaus

Biokemiallisesta raskaudesta puhutaan, kun raskaustesti on positiivinen, mutta ultraäänitutkimuksessa raskautta ei nähdä. Näissä erittäin varhaisissa keskenmenoissa hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Kuukautisvuoto on usein hieman myöhässä ja vuodon myötä raskaustesti muuttuu jälleen negatiiviseksi.

Tuulimunaraskaus

Tuulimunaraskaudesta (ovum abortivum) on kysymys, kun kohdun sisälle on kehittynyt lapsivettä sisältävä raskausontelo, mutta sikiön kehitys on pysähtynyt raskauden varhaisessa vaiheessa eikä sikiötä nähdä ultraäänitutkimuksessa. Kehittynyt istukka tuottaa raskaushormonia ja voi aiheuttaa normaalit raskausoireet.

Keskeytynyt keskenmeno

Keskeytynyt keskenmeno (abortus inhibitus) on kyseessä, kun raskaus on lähtenyt kehittymään normaalisti kohdun sisälle, mutta sikiön kehitys on pysähtynyt ja sikiö on menehtynyt kohtuun.

Uhkaava keskenmeno

Uhkaava keskenmeno (abortus imminens) –tilanteessa kohdun sisällä näkyy vielä elävä sikiö, mutta kohdusta tulee veristä vuotoa ja kohdun supistukset voivat tuntua kipuna.

Kohdunulkoinen raskaus

Kohdunulkoinen raskaus (graviditas extrauterina) on kyseessä, kun raskaus sijaitsee muualla kuin normaalilla paikallaan kohtuontelon sisällä. Tavallisin paikka kohdunulkoiselle raskaudelle on munanjohdin, mutta se voi sijaita myös esimerkiksi munasarjan pinnalla, vatsaontelossa tai kohdunkaulakanavassa. Kohdunulkoinen raskaus ei voi jatkua normaalisti lapsen syntymään.

 

Kyllä

Päivitetty  29.10.2020