Loop-hoito eli sähkösilmukkahoito

Sähkösilmukkahoidon tarkoituksena on poistaa kudosmuutosalue kokonaan. Tämä ei kuitenkaan sinänsä poista virusta.

​Kudosnäytteistä mahdollisesti löydetyt esiastemuutokset on tärkeää hoitaa, sillä ilman hoitoa kohdunkaulasyövän riski kasvaa vuosien kuluessa. Loop-hoito tehdään noin kuukauden kuluttua koepalojen ottamisesta. Odotusaikana kudosmuutos ei juuri muutu, joskus nuorilla potilailla muutokset saattavat tosin jopa hiukan pienentyä ja parantua.

Joskus sähkösilmukkahoito tehdään jo ensimmäisellä kolposkopiakäynnillä, mikäli halutaan esimerkiksi saada suurempi koepala, löydös näyttää kolposkopiassa vahvalta tai potilaalla on todettu vahva irtosolumuutos, mutta kohdunsuulla ei näy muutoksia. Lääkäri arvioi jokaisen potilaan kohdalla tilanteen yksilöllisesti. Myös potilaan ikä ja mahdolliset raskaustoiveet vaikuttavat hoitopäätöksiin.

Haitarin otsikkotaso2
Loop-toimenpide

Loop-toimenpide muistuttaa hyvin pitkälti kolposkopiatutkimusta. Etikkaliuosta tai jodia apunaan käyttäen lääkäri paikantaa tarkasti uudelleen poikkeavat alueet. Toimenpide tehdään aina paikallispuudutuksessa, jolloin pienellä piikillä ruiskutetaan näytteenottokohtiin samaa puudutusainetta kuin hammaslääkärit käyttävät. Sinun on ehdottoman tärkeää kertoa, mikäli sinulla on puuduteaineesta tulleita yliherkkyysreaktioita.

Silmukoita on erikokoisia, joista lääkäri valitsee sopivan. Silmukalla poistetaan yleensä noin sokeripalan kokoinen alue kohdunsuulta. Lopuksi pienet verenvuodot tyrehdytetään polttavalla pallokärjellä. Toimenpide on varsin lyhyt, tavallisesti 15–30 minuuttia esivalmisteluiden kanssa.

Loop-toimenpiteen jälkeen

Jotkut kokevat lievää alavatsakipua toimenpiteen jälkeisinä päivinä. Tämä on normaalia ja tavallisia kipulääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia, voi käyttää. Toimenpiteen jälkeen voi kuitenkin jatkaa päiväänsä normaalisti eikä sairaslomaa yleensä tarvita.

Jälkivuoto on kestoltaan ja määrältään yksilöllistä, keskimäärin vuoto jatkuu niukkana 2–4 viikon ajan. Vuoto muuttuu yleensä ensimmäisten päivien jälkeen niukemmaksi, kirkkaanruskean lihaliemimäiseksi. Vuodon ajan infektioriski on olemassa, jonka vuoksi yhdyntää, tamponin käyttöä, uimista sekä kylpemistä on vältettävä. Kuukautisia runsaampi, hyytymiä sisältävä jälkivuoto vaatii päivystyskäynnin, jossa vuotokohta tarvittaessa hyydytetään uudelleen.

Hoidettuun kohtaan muodostuu pieni rupi, kuten mihin tahansa avohaavaan. Tämä rupi irtoaa keskimäärin kahden viikon kuluttua hoidosta, jolloin saattaa kerralla tulla runsaampi määrä kirkasta verta. Tämän ruvenirtoamisvuodon tulisi kuitenkin rauhoittua pian itsestään.

Mikäli infektio-oireita eli pahanhajuista vuotoa, kovia alavatsakipuja tai kuumetta ilmenee, tulee ottaa yhteys poliklinikkaan, jossa toimenpide on tehty. Joskus infektion hoitoon tarvitaan antibioottikuuri.

Loop-toimenpiteen jälkitarkastus

Mikäli hoito tehtiin kudosmuutoksen vuoksi, saat kutsun kolposkopiakontrolliin kuuden kuukauden kuluttua hoidosta. Tällöin otetaan irtosolunäyte, korkean riskin papilloomavirustesti sekä tarvittaessa koepaloja. Tämä käynti toimii jälkitarkastuksena, jolloin varmistetaan, että hoito on ollut riittävä. Joskus joudutaan tekemään uusi loop-hoito, mikäli patologi on tutkimuksissaan arvioinut, että poisto ei ole ollut riittävä ensimmäisellä kerralla.

Sairaalassa seurannassa olevat saavat loop-hoidon ja kontrollikolposkopian jälkeen kutsun papa- tai HPV-testiin seuraavan kolmen vuoden ajan automaattisesti. Kun seuranta aikanaan päättyy, siitä tulee tieto kotiin. Tämän jälkeen tulee itse huolehtia säännöllisistä näytteistä 2–3 vuoden välein. Seulontatutkimuksiin kannattaa ainakin osallistua.

loop-hoito

Kyllä

Päivitetty  21.10.2020