Synnytyksen käynnistäminen balonki-menetelmällä

Balonki-menetelmässä kohdunkaulakanavan läpi asetetaan sisätutkimuksen yhteydessä katetri, jonka päässä oleva balonki täytetään keittosuolaliuoksella.

​​​​Balonki-menetelmässä kohdunkaulakanavan läpi asetetaan sisätutkimuksen yhteydessä katetri, jonka päässä oleva balonki täytetään

Balonki asetetaan kohdun sisään lapsivesikalvojen ja kohdun seinämän väliin kypsyttämään kohdunkaulakanavaa paikallisesti. Käynnistyksen aikana kohdunkaulakanava alkaa lyhentyä ja avautua mekaanisen paineen sekä biokemiallisten reaktioiden vaikutuksesta. Supistustoiminta alkaa noin 10%:lle spontaanisti balongin paikallaan ollessa.

Balongin laiton yhteydessä voi esii​ntyä pientä veristä vuotoa. Balongin asetus ei tulisi olla kivuliasta,​ mutta asetuksen jälkeen voi esiintyä pientä kiristävää alavatsatuntemusta. Balongin asetuksen jälkeen voi liikkua vapaasti. Menetelmä on todettu turvalliseksi synnytyksen käynnistämisessä.

Balongin asetusta edeltävästi, joskus tarvittessa myös jälkeen, varmistetaan sikiön hyvä vointi rekisteröimällä sikiön sykekäyrää noin 20-30 min.  Jos potilaalla ei havaita mitään sellaista raskauskomplikaatiota, joka edellyttäisi erityisseurantaa sairaalassa, potilas voi kotiutua balongin asetuksen jälkeen.

Balonki poistuu yleensä vuorokauden sisällä, joskus jo muutamassa tunnissa, spontaanisti ja kohdunkaulakanava on avautunut 3-4cm. Tämän jälkeen synnytystä vauhditetaan puhkaisemalla sikiökalvot. Lapsivedenmeno parantaa supistuksia ja edistää synnytystä. Toimenpide on kivuton eikä vahingoita sikiötä tai äitiä.

Mikäli supistustoiminta ei ole vuorokauden kuluttua alkanut, eikä balonki ole tullut pois, kohdunkaulakanavan tilanne ja tarve jatkotoimenpiteisiin arvioidaan uudelleen. Synnytyksen käynnistyminen on yksilöllistä ja jokainen käyn​nistys suunnitellaan erikseen.​

Edelline​​n sivuTakaisin alkuun


 

Kyllä

Päivitetty  14.1.2021