Etinen istukka ja istukan kiinnittymishäiriö

Etinen istukka peittää osittain tai kokonaan kohdunkaulakanavan sisäsuun. Etiselle istukalle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, keinoalkuinen raskaus ja aiemmat keisarileikkaukset.

Etinen istukka eli placenta praevia tarkoittaa, että kohdun alaosaan kiinnittynyt istukka peittää osittain tai kokonaan kohdunkaulakanavan sisäsuun. Kun istukan reuna tulee aivan kohdun sisäsuun reunaan, puhutaan niin sanotusta marginaalisesta istukasta.

Istukka todetaan etiseksi keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa noin viidellä prosentilla naisista, mutta se nousee ylöspäin kohdun kasvaessa ja venyttyessä siten, että loppuraskaudessa etistä istukkaa todetaan vain 0,5 prosentilla naisista.

Vajaa kolmannes raskausajan verenvuodoista johtuu etisestä istukasta. Etisen istukan oireena on yleensä kivuton vuoto. Osalla esiintyy lisäksi supistuksia.

Etiselle istukalle altistavat monisynnyttäneisyys, keinoalkuinen raskaus, tupakointi, keisarileikkaus ja kaavinnat. Diagnoosi perustuu ultraäänitutkimukseen. Mikäli istukka on todettu etiseksi, tulee välttää yhdyntää ja voimakasta ponnistelua, koska nämä altistavat verenvuodolle.

Noin viiteen prosenttiin etisistä istukoista liittyy istukan kiinnittymishäiriö eli kiinnikasvaminen kohtulihakseen. Kiinnittymishäiriön riski on suurempi, mikäli potilaalle on tehty aiemmin keisarileikkaus. Koska istukan kiinnittymishäiriö altistaa runsaalle vuodolle synnytyksen yhteydessä, se pyritään diagnosoimaan ultraäänellä jo raskausaikana hoidon optimoimiseksi.

Milloin yhteys lääkäriin?

Alkuraskaudessa ennen raskausviikkoja 22+0 esiintyvä vuoto on syytä mainita neuvolassa tai hakeutua synnytyssairaalan päivystykseen, jos vuoto on runsasta.

Loppuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto on aina syy hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska vuoto voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta. Mikäli vuoto on niukkaa, verislimaista ja vain pyyhittäessä näkyvää, tulee soittaa päivystykseen lisäohjeiden saamiseksi. Mikäli verenvuoto on erityisen runsasta, kivut ovat voimakkaat ja yleisvointi heikkenee, päivystyspoliklinikalle tulee olla heti yhteydessä ja soittaa ambulanssi.

 

Kyllä

Päivitetty