Tietoa raskauden alkamisesta

Ennen kuin raskaushormonia alkaa muodostua, on monen asian onnistuttava. Raskauden alkaminen edellyttää naisella munasolun irtoamisen ja miehellä riittävän siittiötuotannon.

Kuinka raskaus alkaaJotta raskaus voisi alkaa, on munasolun munasarjassa kypsyttävä ja irrottava, eli ovulaation täytyy tapahtua. Munanjohdin "kalastaa" irronneen munasolun, jonka hedelmöittämiseksi yksi siittiö läpäisee munasolun kuoren. Hedelmöitynyt munasolu alkaa jakautua alkioksi ja kulkeutuu munanjohtimesta kohtuun. Kiinnittyminen kohtuun (implantaatio) tapahtuu noin viikon kuluttua hedelmöitymisestä, alkion ollessa jo monisoluinen, niin sanottu blastokysti.

Luonnollisesti alkavan raskauden edellytyksenä on miehen riittävä siittiötuotanto, yhdyntöjen onnistuminen, naisen normaali (ovulatorinen) kuukautiskierto, normaali kohtu ja vähintään yksi avoin munanjohdin. Vaikka kaikki nämä edellytykset täyttyisivät, on todettu, että raskauden todennäköisyys yhdessä kuukautiskierrossa on vain noin 25 prosenttia. Raskaaksi tuleminen vaatiikin usein raskausyrityksiä useammassa kuin yhdessä kuukautiskierrossa. Yleinen ohje on yrittää raskautta säännöllisen seksielämän avulla vähintään vuoden ajan ennen tutkimuksiin hakeutumista.

Ehkäisyn lopettamisen jälkeen ensimmäisen vuoden aikana yli 80 prosenttia naisista tulee raskaaksi. Vielä toisenkin vuoden aikana raskaus alkaa noin puolella pareista, mutta kolmantena vuonna raskauden alkamisen todennäköisyys putoaa selvästi ja on noin 10 prosenttia.

Raskauden alkamisen todennäköisyys ehkäisyn jättämisen jälkeen 
 

Kyllä

Päivitetty  3.11.2020