Lantionpohjan lihasten harjoittelu synnytyksen jälkeen

Hyvin toimivat lantionpohjan lihakset ylläpitävät pidätyskykyä, tukevat lantion elimiä ja lanneselkää sekä lisäävät seksuaalista mielihyvää.

Raskauden aikana lantionpohjaan kohdistuu pitkäaikaista rasitusta ja painetta. Lantionpohjan lihasten kevyet tunnistamisharjoitukset on hyvä aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Lihassupistusta voi olla vaikea aluksi tunnistaa välilihan alueen kivun ja turvotuksen vuoksi. Anna toipumiselle aikaa, sillä palautuminen voi viedä kuukausia.

Lantionpohjan lihasharjoittelu

  • Aloita 24 tunnin kuluessa synnytyksestä.
  • Opettele löytämään oikeat lihakset.
  • Hengitä normaalisti.
  • Tee harjoituksia säännöllisesti.
  • Muista lihasten rentouttaminen.
  • Ennakoi, supista lihakset kevyesti ennen ponnistusta.
  • Ylläpidä hyvää lantionpohjan lihaskuntoa läpi elämän.

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen

Opettele ensin löytämään oikeat lihakset makuulla ollessa. Varmista käsilläsi, että pinnalliset vatsa-, pakara- ja reisilihakset pysyvät rentoina ja hengitä normaalisti. Aloita rypistämällä peräaukkoa, imaisemalla emätintä ja nipistämällä virtsaputken suuaukkoa kevyesti sisään- ja ylöspäin. Supista kahteen laskien ja rentouta kahteen laskien, toista 1030 kertaa. Huomioi lihasten väsyminen: sopiva toistojen määrä on yksilöllinen. Pyri harjoittelemaan kevyesti lähes päivittäin 34 kertaa päivässä.

Lantionpohjan lihasten harjoittelun vaikeuttaminen

Kun lantionpohjan lihasten tunnistaminen alkaa sujua myös istuessa ja seistessä, lisää supistuksen kestoa ja voimaa vähitellen. Supista kevyesti 610 sekuntia, tee 1030 toistoa 34 kertaa päivässä. Pidä viikossa 12 lepopäivää. Edistymisen myötä ja viikkojen kuluessa vaikeuta harjoittelua jälleen. Tavoitteena on päästä harjoitteluun, jossa supistat melko voimakkaasti noin 10 sekunnin ajan 812 kertaa 13 sarjaa päivässä. Pidä 12 lepopäivää viikossa.

Saavutettua lihasvoimaa ylläpidät harjoittelemalla 23 kertaa viikossa. Ylläpitäviin harjoituksiin voit siirtyä, kun lihaksesi ovat palautuneet eli lantionpohjassa ei ole paineen tunnetta, eikä sinulla ole pidätyskyvyn ongelmia.

Ennakoiva supistus ja säännöllinen harjoittelu

Vatsaontelon paine nousee arjen pienissäkin ponnistuksissa, mikä kuormittaa lantionpohjaa. Opettele käyttämään lantionpohjan lihaksia tietoisesti päivittäisten toimien yhteydessä. Supista lantionpohjan lihaksia kevyesti ennen kuin nouset seisomaan, nostat vauvaa, yskit tai naurat.

Mikäli omatoiminen harjoittelu ei tunnu riittävältä, hakeudu asiaan perehtyneen fysioterapeutin ohjaukseen.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Kyllä

Päivitetty  2.11.2020