Sijaisvanhemmuus ja tukiperhetoiminta

Vuoden 2012 alusta lähtien perhehoito on ollut lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto. Perhehoitoa järjestetään sijaisperheissä, joiden vanhempia kutsutaan sijaisvanhemmiksi.

Sijaisvanhemmilta ei edellytetä tiettyä koulutus- tai työtaustaa, heidät valmennetaan tehtävään. Valmennuksen käynyt sijaisvanhempi sitoutuu odottamaan lapsen tai nuoren sijoitusta sovitun ajan (noin 1–2 vuotta). Lapsen muuttaessa uuteen kotiin hänestä tulee sijaisperheensä perheenjäsen.

Lastensuojelun ja perhehoidon toimijoiden yhteinen tavoite on tarjota entistä useammalle oman kodin ulkopuolista hoitoa tarvitsevalle lapselle ja nuorelle mahdollisuus perhehoitoon. Valitettavan usein perhesijoitusta ei kuitenkaan voida tehdä, vaikka sijaisperhe olisi todettu lapselle tai nuorelle parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Tämä johtuu siitä, että sijaisperheitä ei ole riittävästi.

Tukiperhetoiminta on tärkeä tukimuoto. Tukiperheet ovat tavallisia vapaaehtoisia perheitä, joilla on aikaa, tilaa ja lämpöä lapselle esimerkiksi parina viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheitäkin tarvittaisiin runsaasti lisää.

 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2020