Alkoholi ja hedelmällisyys

​​​Alkoholin käytössä on hyvä pitää mielessä kohtuukäyttö. Käytön arvioimiseksi on määritetty tietyt annosrajat. Alkoholin riskiraja on se määrä, joka todennäköisesti aiheuttaa terveyshaittoja.​

Mitä tarkoitetaan alkoholiannoksella?

  • Yksi alkoholiannos (noin 12 grammaa alkoholia) on pullollinen (0,33l) olutta tai siideriä, lasillinen eli 12 cl puna- tai valkoviiniä tai 4 cl viinaa.
  • Pullo mietoa viiniä sisältää 6 annosta ja puolen litran viinapullo 13 annosta. Tuoppi A-olutta sisältää 2 alkoholiannosta.

Mitä tarkoitetaan alkoholinkäytön riskirajalla?

  • Miehet: 7 annosta kerralla, 24 annosta viikossa tai säännöllisesti 4 annosta päivässä
  • Naiset: 5 annosta kerralla, 16 annosta viikossa tai säännöllisesti 2 annosta päivässä

Testaa alkoholinkäyttöäsi Mielenterveystalossa:

Alkoholin vaikutus hedelmällisyyteen

Naisen runsas alkoholin käyttö voi hankaloittaa raskaaksi tulemista, aiheuttaa keskenmenoja ja huonontaa koeputkihedelmöityshoidon onnistumista. Jos alkoholin käyttö lopetetaan, raskaaksi tulo helpottuu.

Miehen runsas alkoholin käyttö vähentää siittiöiden määrää ja laatua. Raskausyrityksen ja raskauden aikana viimeistään suositellaan alkoholin käytöstä pidättäytymistä.

Alkoholin vaikutukset raskauden aikana

Alkoholiannosten määrälle ei voi antaa turvarajaa, eli jo pienikin alkoholimäärä voi aiheuttaa sikiövaurioita. Pahimmillaan jatkuva, runsas raskaudenaikainen alkoholinkäyttö voi johtaa lapsen alkoholioireyhtymään eli FAS-oireyhtymään, johon voi liittyä muun muassa kasvun viivästymistä, älyllistä jälkeenjääneisyyttä, käyttäytymisongelmia sekä pään ja kasvojen poikkeava ulkonäkö.

 

Kyllä

Päivitetty  3.11.2020